10 skolskildringar

07:30


Ehm, okej, nu är det en sån där freebie-vecka igen vad det gäller Top Ten Tuesday. Jag har mest skola på hjärnan just nu (och jag älskar ju just den också, såååååatteh), så jag gör en lista om just det: skolskildringar – indelat efter nivå.

Universitet

1. Miriam om natten – Maria Nygren

Den här boken behandlar verkligen precis den där känslan en har när en kommer till en ny klass och ny skola. En kan vara precis vem en vill! En behöver inte längre gå i samma hjulspår, vara den där tråkiga personen en var innan.

2. Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet – Linn Spross

Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet visar så tydligt den där första tiden på universitetet då en får så mycket information och en är helt övertygad om att den ska hjälpa en att förändra världen.

3. Den hemliga historien – Donna Tartt

Så länge sedan jag läste denna nu. Har funderat så många gånger på att läsa om den, men blir avskräckt av tjockleken trots att jag vet hur bra den är. 

Gymnasiet/High school

4. Den ökända historien om Frankie Landau-Banks – E. Lockhart

Ehm, alltså jag har en grej för internat, så jag är ju pretty much såld redan där. Det borde ni också vara eftersom internat är awesoooooooome!

5. Var är Alaska? – John Green

Eh, den översättningen jag läste hade denna titeln ok? Men i alla fall: remember what I said about internat? Att denna är totally heartbreaking gör ju inget bättre. Jag tycker faktiskt att denna är den enda John Green-bok ni behöver läsa. Det var min första och jag önskar också att det hade varit den sista.


6. Två eller tre saker jag glömde berätta för dig – Joyce Carol Oates

Detta vill jag säga: Joyce Carol Oates som ungdomsboksförfattare är brutalt underskattad. Alltså har ni ens läst Vilda gröna ögon? Eller Stor i käften? Eller Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg? Eller för den delen Snygg? Det borde ni. Verkligen. De verkar svåra att få tag på att köpa nuförtin, men de borde deff finnas på ditt lokala bibliotek. Så gör dig själv en god gärning och släpa dig dit och plocka med dessa böcker hem.

7. Fjärde riket – Maria Nygren

Spännande att Maria Nygren fick två titlar på den här listan, didn't see that one coming. Men alltså, det här är ju då också en helt grym skolskildring. Ohyes.

8. Tyst – Hannah Harrington

I förhållande till alla andra high school-skildringar jag läst måste jag nog säga att Tyst är bland de som står ut mest! Också en brutalt underskattad bok.

Annat

9. Harry Potter – J.K. Rowling

Duh!

10. Uppstigandet – Karen Bao

Det här är ju då egentligen militärträning, men jag tycker att sådan är så extremt tacksamt att skriva om. Det är väl delvis även därför Divergent är så effektiv också, tänker jag! Jag vill att del två av den här ska komma snaaaaaart.

Du kanske också gillar

5 kommentarer

 1. Så himla många *bra* tips! Tusen tack :D även om min TBR egentligen inte behövde bli längre mer ... :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, varsågod! Eller förlåt, vilket du nu tycker passar bäst ;)

   Radera
 2. punkt 4, 5 och 9. Oh yes. Kunde inte hålla med mer om Green.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta du HAR ju också en grej för internat. Jag säger ju det, internat = dope. Alla gillar internat.

   Radera
 3. Jag kanske ska läsa om Uppstigandet, jag var inte alls förtjust i den vilket ju är lite märkligt eftersom det verkligen är min typ av bok. Kanske gillade jag den faktiskt inte, eller så läste jag den vid olämplig tidpunkt.

  SvaraRadera

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg