Bitch Planet vol 1: Extraordinary Machine

11:25


Ibland (eller för det mesta) borde en faktiskt lyssna på sina kollegor på bokhandeln. En sa nämligen till mig innan jag köpte den här att den är superkonstig, att jag inte behövde köpa den utan att jag kunde få låna den av hen och läsa den. Och alltså, om ni vill läsa den här... well, jag har ett ex att låna ut och det spelar faktiskt inte så stor roll om jag får tillbaka den.

Grundsettingen är att kvinnor som anses jobbiga (som i att de gnäller på sina män när de är otrogna, eller bara allmänt tjatar lite eller väcker uppmärksamhet) skickas till en fängelseplanet. Och eh, det är typ det enda jag kommer ihåg av det här seriealbumet, för själva handlingen är så otroligt vag och... abstrakt.

Tecknings- och konceptmässigt är den här serien helt grym. Konceptet belyser ju helt klart kvinnors ställning i vårt nutida samhälle, samtidigt som det fått en extremt framtidstwist. Teckningarna – alltså det här är så långt ifrån the male gaze som jag någonsin sett en serie komma. Visst, det är lite nakna kvinnor, men totalt icke-sexualiserade. Det är olika typer av kroppar som visas upp både vad det gäller fett och hudfärg. EN miljard tummar upp för det alltså. Jag tycker också att själva färgläggningen är galet snygg, även om jag inte är heeeeelt hemma med teckningsstilen i sig.

Det som hela serien fallerar på är storyn. Finns den ens? Som sagt: I efterhand har jag ingen aning om vad jag läst, och jag känner att jag ändå borde ha ett hum trots att det är ungefär en månad sen. Men jag minns i alla fall känslan av "the fuck did I just read" när jag hade avslutat albumet.

Åh, förresten, det bästa med hela albumet var sidorna mellan kapitlen som bestod av "annonser"! Check this out:


Slutsats: Ni behöver verkligen inte läsa det här. Slöseri med tid mest. Ok? Jag tror inte jag kommer läsa volym 2 av denna, men är osäker.

Bitch Planet vol 1: Extraordinary Machine
Kelly Sue DeConnick, Valentine De Landro & Robert Wilson IV
156 s.
Image Comics
2015
Goodreads

Du kanske också gillar

1 kommentarer

Instagram

Populära inlägg