Shiverton Hall - Emerald Fennell

07:30


Om en kund kommer in i butiken och säger "det här är det läskigaste jag läst". Vad gör Anna då? Jo, hon går direkt in på bookdepository när hon kommer hem (eftersom den inte fanns i butiken) och beställer både del ett och del två. Visserligen låter hon del ett och del två stå i bokhyllan i några månader innan hon börjar läsa, och visserligen kommer det en himla massa annat emellan även efter att hon börjat läsa. Men i alla fall.

Boken handlar om Arthur Bannister, som av en i början okänd anledning har måst sluta på sin gamla skola. Utan att ha sökt det får han ett stipendium till Shiverton Hall och börjar där. När han kommer dit visar det sig att skolan har en historia av att vara full av spöken. När några av hans kompisar börjar hemsökas av sina gamla låtsaskompisar börjar det hela bli riktigt farligt - så pass att en av dem hamnar på sjukhus. Nu måste de försöka lösa problemet utan att fler blir skadade.

Jag försökte verkligen att inte bygga upp mina förväntningar skyhögt inför den här boken, för jag ville verkligen inte bli besviken. Dessutom: Vad en skräms av är ju extremt subjektivt. Så OM en kund kommer in och säger "det här är det läskigaste jag läst" så betyder ju faktiskt inte det att jag kommer tycka att det är det läskigaste JAG läst. Men ändå, jag tyckte nog denna var rätt creepy, även om det inte var det läskigaste jag läst.

Berättelsen om Arthur fungerar som en ramberättelse för att också visa hur männen i familjen Shiverton gått hemska öden till mötes. Så vid olika tillfällen stoppas det in en ren spökhistoria, som alla utspelar sig "för länge sedan". Jag tror att som yngre hade jag absolut uppskattat den här boken, speciellt med den otroligt tillfredsställande twisten på slutet (jag är inte den som brukar misslyckas med att räkna ut twister, men seriously - didn't see that one coming).

I skräckinslag tycker jag att den fungerar riktigt bra. Storyn däremot är väl rätt mjeh, och kvinnorepresentationen är... well. Let's leave it right there. Den känns kanske inte heller speciellt originell. För ungar som läst PAX eller betat sig igenom Ingelin Angerborn eller Rebecka Åhlund skulle denna vara perfekt - om den hade funnits på svenska det vill säga... Men okej, ett engelskspråkigt barn hade väl kanske läst Coraline eller The Graveyard Book.

Slutbetyget är alltså: Bra, ganska läskig, men inte det läskigaste jag läst. Ooriginell berättelse och inte jättebra på genusområdet. Om ni kommer över den kan ni läsa den. Jag kommer läsa bok två, mest för att jag har den hemma och den här ändå var så pass snabbläst.

Shiverton Hall
Emerald Fennell
256 s.
Bloomsbury
2013
Goodreads

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg