The Fox and the Star – Coralie Bickford-Smith

07:30


Två fakta:
1. Jag älskar rävar.
2. Jag är just nu en total sucker för färgkombon orange plus marinblått.
Dessa två fakta i kombination med den här bilderboken resulterar alltså i: Anna = smält pöl.

The Fox and the Star handlar om en liten räv som känner sig liten i den stora skogen, men han är ändå inte rädd. Han har ju sin kompis stjärnan, som lyser vägen åt honom när det är mörkt. Så en natt när räven vaknar är stjärnan inte där! Räven ger sig ut för att leta efter stjärnan.
För det första kan det här vara bland de finare bilderböcker jag sett. Jag skulle vilja samla på fler sådana här, men det är så svårt när en liksom aldrig snubblar över dem. Varje sida i den här boken är som ett eget konstverk, och jag skulle vilja ha vartenda ett på väggen. Det är sällan en ser bilderböcker som känns såhär påkostade och extremt stilistiska tycker jag. Alltså jag menar – come on, hela omslaget i marinblått tyg med vitt tryck på.

Själva berättelsen då? Alltså gudars, den är bedårande. Det handlar om att förlora någon, att försöka vara modig fastän det är jobbigt och att sen kanske till och med hitta något ännu bättre. DOCK. Ärligt talat spelar den inte speciellt mycket på mina känslosträngar. Den är väldigt gullig, men det är inte direkt någon instant love, och det känns inte heller speciellt originellt.


Jag funderar lite på om det här är en barnbok eller inte. Jag tänker att själva utformningen nog ärligt talat tilltalar designintresserade föräldrar mer än ungarna. Berättelsen är definitivt en "barnslig" berättelse – perfekt för barn, uppmuntrar till att gå ut och söka lyckan och att våga. Däremot känns det stundvis som att ordvalen är väldigt vuxna. Fungerar dock säkert att läsa tillsammans med ett barn. Nu finns den ju bara på engelska, men med tanke på hur lite text det är på varje sida skulle det nog inte vara omöjligt även läsa tillsammans med ett svenskspråkigt barn!

Här kan du se min video där jag visar upp boken lite mer.
Tycker du designen känns bekant? Coralie Bickford-Smith har även designat omslag till en hel hög Penguin Hardcover Classics!

The Fox and the Star
Coralie Bickford-Smith
64 s.
Penguin
2015
Goodreads

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg