Uppsatsprat: Materialval

08:15

Det var några som kommenterade att de gärna läser mer om min uppsatsprocess, och eftersom det är det jag har in mind allra mest för tillfället kommer här en liten uppdatering på var jag står. För er som inte förstått det så ska jag skriva magisteruppsats om överviktiga karaktärer i ungdomslitteratur. Känns väldigt kul i och med att det är så väldigt outforskat.


I mitten på förra veckan bestämde jag mig för att öppna upp för att ta med även böcker som inte är svenska i min analys. Att hitta överviktiga karaktärer i svensk litteratur var helt enkelt mycket svårare än vad jag trodde att det skulle vara – vilket ju också säger något... Dessutom verkar det finnas många fler i böcker för lite yngre. Så nu är jag uppe i en lista på ungefär 20 böcker. Jag ska ta en vända till SBI och läsa igenom några av de utländska titlarna idag är tanken. Behöver också titta närmare på några av de svenska böckerna. 

När jag gjort urvalet av utländska titlar har jag helt gått på vad som finns utgivet på svenska. Jag har någon tanke om att det säger något om svenska värderingar att just dessa böcker blivit utvalda att passa den svenska marknaden.

Det jag håller på mest med på dagarna just nu är att läsa teoretiska böcker som jag tänker kan passa (och letar i litteraturlistorna däri, så för varje bok jag läser får jag 20 nya...). Revoltens Bodies?: The Struggle to Redefine Fat Identity av Kathleen LeBasco och Unbearable Weight: Feminism, Western Culture and the Body av Susan Bordo är väl de som jag känner att jag har mest användning för just nu. 

Jag tycker att det är så spännande att upptäcka nya saker i böckerna jag har på mina listor när jag läser. Till exempel så är väl Anna-Karin den enda av tjejerna i Engelsforstrilogin som aldrig är ett kärleksobjekt eller åtrår någon? Och när en av Idas kompisar i Sandor slash Ida kommenterar att hon är så tjock är det en indikation på att hon inte är tjock – att säga det som tjock skulle vara ett erkännande av sin egen storlek, och därför deltar inte tjocka tjejer i den sortens bekräftelsesökande (tänker att det makes so much sense när jag tänker tillbaka på min egen högstadietid). 

Ska träffa min handledare på måndag också, så vi får se vad hon säger om allt det här. Har jobbat självständigt med det i ganska många veckor nu, så skulle verkligen behöva en second opinion på en hel hög med grejer. Känner mig dock över lag väldigt pepp kring uppsatsen just nu. Detta är så kul!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  1. Hej! Gud vilket intressant ämne. Jag hoppas du kommer skriva mer om detta, för jag vill gärna följa :))

    SvaraRadera

Instagram

Populära inlägg