Några tankar kring några överviktiga karaktärer

07:30

Igår kväll klickade jag mig glatt in på The Broke and the Bookish för att kolla temat för veckans Top Ten Tuesday. Kände att fan, idag, då jävlar ska jag blogga. Nu gäller det. Som fan. Och så ba: Ten Bookish People You Should Follow On Twitter/Instagram/Youtube/Snapchat/Facebook. Men fy fan så jävla oinspirerande att skriva om. Om jag ska skriva om instagram-konton ska det åtminstone vara djur. Och ja, jag har planer på ett nytt instagram-inlägg med djurkonton. PRUHMISS!


Istället tänkte jag att jag ska tynga ner er med lite uppsatsprat! Såhär är det: Jag skrev ett inlägg som blev skitalångt, men insåg att det kanske är bättre att jag delar upp det hela i flera inlägg. Så därför har jag skrivit ihop en liten inläggsserie som kommer komma upp den här veckan, där ni bara får lyssna på saker om min uppsats. Då har jag istället möjlighet att fördjupa mig lite mer i varje del, och ni kanske faktiskt också läser det hela. Det här är ju faktiskt också superbra för mig för jag får chansen att utveckla mina tankar lite och skriva om dem utan att de är helt klara och kan hålla mig till ett mer vardagligt språk. Ok? Shit pommes vad bra att ni är med. Eller alltså inte för att ni har något val.

För er som har missat detta skriver jag just nu magisteruppsats i Litteraturvetenskap. Jag har valt att skriva om överviktiga karaktärer i ungdomslitteratur utgiven på svenska under 2000-talet. Jag håller just nu på att gå igenom och läsa alla böcker till uppsatsen med teorier i hjärnan och försöker samtidigt hålla ett lite övergripande öga. Det är förstås skitsvårt när jag har ca en miljard böcker att försöka hålla ihop, men det fungerar ändå ganska bra. Det jag kollar på då är förstås motiv som återkommer, eller om någon bok kanske skulle avvika från ett motiv som är vanligt i de andra böckerna. Helt enkelt: Jag letar mönster och avvikelser.

Samtidigt försöker jag hålla en medvetandenivå på följande fyra områden: karaktärernas förhållande till den egna tjockheten, deras förhållande till mat, sex- och kärleksrelationer samt förhållandet mellan fysiskt och socialt platstagande. Så jag sitter med mitt lilla block och boken och stryker under saker jag tycker är viktiga, skriver upp i mitt block vilken sida det handlar om och eventuellt någon liten kommentar, kanske relaterat till någon annan bok jag läst. Till exempel har jag skrivit på en uppslagen sida "Ser smala som lyckade, känner sig bättre med deras misslyckande. Plum, Blenda, Jenny etc".

En sak som slagit mig som är för kort för ett eget inlägg: Djurliknelserna. Det är flodhästar och valar och grisar och elefanter mest. Och oftast är det karaktärerna som tillskriver dem sig själva, och inte andra som kallar dem det.

Nåja. Under onsdag, torsdag, fredag kommer det alltså komma tre saker som slagit mig hittills i mitt läsande av dessa böcker. Det kommer med stor sannolikhet inte bli det sista ni läser om min uppsats, men den här veckan blir det lite sammandraget! Och glöm inte bort att ni alltid kan klicka er in på etiketten som heter magisteruppsats (ja, den har bytt namn). Hoppas ni tycker det här är lika kul som jag gör!

Du kanske också gillar

1 kommentarer

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg