Vi håller på med en viktig grej – Sara Hansson

07:30

"Spice Girls", där slutade jag läsa och bara: "Den här tar vi!". Jag och Victor stod på seriefestivalen och skulle välja våra tre premier för Galago-prenumerationen vi precis tecknat. Victor: "Vill jag läsa den här då?" Jag: "Förmodligen inte." Victor: "Men?" Jag: "Men jag vill. Hallå det är SPICE GIRLS OKEJ."

Egentligen är jag lite för ung för Spice Girls. Saker jag däremot inte är för ung för:
☂ Mansplaining.
☂ Någon som talar om för mig att mina intressen inte är bra nog.
☂ Någon som talar om för mig att det kommer gå över och tar mandat över mina känslor.
☂ Att gilla något som ingen annan gillar.

För det är saker som den här boken handlar om. Det handlar om Sara. Hon går i femman. Hon har bara skogs-tv – det vill säga: ingen av de coola kanalerna. En dag upptäcker hon något fantastiskt: Spice Girls. Fast ingen annan upptäcker dem, eftersom alla andra har de coola tv-kanalerna som inte visar Space Girls. För Sara betyder Space Girls frigörelse – från barndomen, från restriktioner, från patriarkatet. från föräldrarna, från klasskompisarna som tycker en är konstig. Sara lyckas ändå bonda med Rebbe som går i klassen över och som också gillar Space Girls. Tillsammans bildar de ett team som står enade genom allt.

I relationen mellan Sara och Rebbe manifesteras inte bara den starka vänskapen, utan också klasskillnader och problemen en har när en växer upp. Det är skilda föräldrar, vuxna som inte tar sitt ansvar, vem som har saker och vem som inte har det, pappor som nedvärderar sina döttrars intressen – bland annat. Och även om jag – som sagt – är några år för ung för att ha lyssnat på just Space Girls tar den upp så många av de saker som liksom är universella. Eller som åtminstone jag tror att nästan alla som står inför tonåren får tampas med.

Jag tycker att det är en alldeles fantastiskt fin uppväxtskildring, och även om en inte kan relatera till de tekniska specifikationerna kan en verkligen knyta an till berättelsen. Och vi gillade ju Eleanor & Park till exempel – eller hur?

Älskar dessutom titeln på den här. Vi håller på med en viktig grej är så otroligt talande tycker jag, en fras jag själv yttrat otaliga gånger.

Slutsats: Läs den.

Sara Hansson
126 s. 
2011

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  1. Kan inte annat än att hålla med om att detta är en fantastiskt fin uppväxtskildring. Och speciellt igenkännande för mig som var mitt i spice girls-kulturen där a l l t kretsade kring bandet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, jag tror att alla fandoms i den åldern är mer eller mindre så. När jag var i den åldern var jag ett hardcore Green Day-fan, och jag tapetserade mina väggar, lyssnade barabarabara på dem och visste _allt_ om dem. Jag andades Green Day 24 timmar om dygnet i några år.

      Radera

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg