skriva

Fråga om skrivprogram

09:39

Hallå, jag undrar ni andra skrivare: Vad sjutton använder ni för skrivprogram? Jag har försökt hitta bra program både för mindmapping och för att kunna göra en timeline och koppla olika dokument/texter till olika händelser liksom, men hittar inget bra. Är sugen på Outline, men det kostar ju en halv förmögenhet också. Börjar komma upp i sådana textmassor nu att det är svårt att hålla reda på alla olika dokument och sånt. Är ju inte bättre att jag dessutom typ får ont i ögonen av fula saker, och därmed också blir sjukt oinspirerad...

Så vilka är era bästa författarverktyg till datorn? Har ju då Mac också för er som missat det, så det är ju trevligare för mig om det finns för min dator :)

om mig

Några tankar om skrivande

07:30

Den här veckan har jag haft huvudet fullt med en annan typ av skrivande. Det som inte någon annan får läsa än. Igår stod jag på tågperrongen och väntade på tåget och Big Stars "Give Me Another Chance" gick igång. Och jag bara kände att här händer något. Läsningen har fått lida lite för att jag måste tömma mig själv på historier först. Innan jag kan stoppa in nya. Om det makes sense.

Jag är dock värdelös på att planera. Jag har ingen aning om var jag är påväg. Jag orkar inte ta tag i det helt plågsamma i att planera, känner fysiska aversioner mot att komma fram till något. Är rädd att jag aldrig ska skriva klart det här på samma sätt som jag aldrig kan lägga det allra allra sista vid en hemtenta för att det nästan gör fysiskt ont att fortsätta arbeta. Jag vet inte, men jag orkar inte att det ska vara så jävla plågsamt? Och jag funderar alltid över hur andra författare känner när det låter folk som känner dem läsa det de skrivit. För jag undrar hur mycket mina närmaste känner igen. Vilka som känner igen sig själva, och hur mycket de känner igen mig. Alltså, jag tänker att det väl på ett plan måste vara såhär. Att det måste vara plågsamt att skriva. Annars skulle det inte bli bra. Ju ondare det gör, desto bättre blir det. Det ser jag ju. Resultat på en gång.

Jag fattar ju att alla andra har tänkt allt det här tusen gånger. Men det känns fortfarande nytt för mig. Att skriva. Att upptäcka personer som liksom bor i mitt huvud. Blir förvånad när jag lär känna deras nya karaktärsdrag.

Tja. Jag har ändå börjat läsa Vonneguts Slaughterhouse 5, som en klasskompis rekommenderade mig i vintras. Vi har fått in den här dödssnygga utgåvan på jobbet, så då tänkte jag att nu. Nu är det dags. Och även om jag är skeptisk mot klassiker kan jag inte låta bli att helt sjunka in i den här lilla finingen. Har än så länge läst kanske max 40 sidor i, men tycker så mycket om det långsamma, nästan anekdotiska.

Och btw, inviger nu en ny etikett. "Skriva". Välkommen in i mitt huvud. Typ.
Och btw 2. Kan ni fatta att september är slut nu? Eller imorgon. Så himla sjukt. Var har den här månaden tagit vägen?
Och btw 3. Jag var hos en sjukgymnast igår för att kolla på min axel. Det är såklart värre än jag trodde, och Åtgärder skall Vidtagas. Får inte bära NÅGONTING (vet hen ens vad jag jobbar med?!). Ska gå dit minst en gång till. Hen säger: Skaffa ny kudde. Skaffa bättre hållning. Börja träna. Slarva inte med att bära ordentligt. För tydligen har jag en spänning i nacken som varit hemskt mycket längre än min skada i axeln, så länge att den kanske till och med orsakat skadan och gjort den värre. Kul.

Harrow County

10 att läsa under hösten

07:30

Hörni, ENSAMKVÄLLAR! Vad vore äktenskapet utan ensamkvällar? Skitjobbigt, vi skulle fan kväva varandra. När jag skriver det här måndag kväll är Victor på jobbkalas (de dära på SVT asså de bara kalasar hela tiden så fort det är minsta lilla premiär!) och jag carpar kvällen som fan. Har käkat sushi och äter nu godis och dricker ett glas vin en helt vanlig måndag (har sedan i januari alltid en vinbox hemma för denna typen av occasions). Om en liten stund ska jag återgå till volym tre av Harrow County – men först: En liten tisdagslista!


Veckans Top Ten Tuesday-tema är TBR för hösten. Så fort en började behöva ha sjal på mornarna och inte längre kunde sova med både öppet fönster och balkongdörr (vi har alltså öppet fönster + dörr dygnet runt hela sommaren) kickade mitt skräcksug in med råge. Det betyder alltså att jag nu går och fingrar på all skräck i mina bokhyllor, plockar ut dem, känner på dem. Lägger handen mot för att känna om det är rätt. Förhandsbokar volym fyra av Harrow County innan jag ens läst klart del tre, och innan det ens hunnit bli rätt år. Saker jag är väldigt osugen på: High fantasy. Böcker där de går i skolan. Böcker som utspelar sig i en varm miljö. Jag längtar efter hösten, så mycket älskar jag hösten att jag längtar fastän den är här. 

Så här hoppas jag alltså att min höst kommer se ut läsmässigt:
1. The Fire Sermon – Francesca Haig Francesca Haig var i bokhandeln för ett tag sedan, samtidigt som Peter Newman. Newman är jag fortfarande helt ointresserad av, men Haig fick jag ett väldigt gott intryck av. Hoppas hennes bok är bra också. 

2. Neverwhere – Neil Gaiman Alltså jag har en sån fin ny utgåva av den här, inbunden med illustrationer av Chris Riddell. 

3. Tusen Kitty-böcker Köpte alldeles nyligen på mig en hel hög med Kitty-böcker för inga pengar nästan. Måste ju läsa alla också...

4. Plutona – Jeff Lemire & Emi Lenox
5. Clean Room – Gail Simone & John Davis-Hunt Dessa två ska vi läsa i comicbokcirkeln jag är med i (och bland annat Miriam och Cecilia!). Har redan läst Moon Girl & Devil Dinosaur, men den ska vi också läsa.

6. We Have Always Lived in the Castle – Shirley Jackson Känns sannerligen som att det börjar bli dags att läsa Shirley Jackson nu.

7. Coraline and Other Stories – Neil Gaiman Den här köpte jag på bokmässan för... två år sedan.

8. Dolores Claiborne – Stephen King Har egentligen flera olästa King-böcker hemma, och känner att jag skulle kunna läsa vilken som egentligen. Den här fick representera på listan, men eftersom det är den som jag vet minst om + är tunnast av de jag har blir det kanske den!

9. Feberflickan – Elisabeth Östnäs Har hört att denna ska vara creepy as fuck.

10. Say Her Name – James Dawson Tror jag köpte den här förra året mitt i ett skräcksug, men så blev den aldrig läst. Nytt försök dårå.

Känner också att det kanske är JUST I ÅR jag läser Lovecraft eller Poe. Lutar mer åt Lovecraft.

PS är för övrigt glad över 1. Har hittat en pikéklänning på H&M. 2. Har köpt sulor formade efter mina fötter, höga fotvalv you will trouble me no more. 3. Victor har tyyyyyp sagt ja till en till Billy. Och det snart. Längtar efter att inte ha böckerna i travar i hyllorna. DS.

Vad ska ni läsa i höst? Är det något ni är extra sugna på att se mig skriva om?

drömmar

Stanna, Flora Wiström

07:30


Stanna utspelar sig under ett år av Esters liv – ett år som ska bli tungt och avgörande. Hon blir kär i Eli, vars mamma är svårt sjuk. Esters bästa vän Hanin bråkar med sin mamma, och lillebrorsan Nicke har svårt att hitta kompisar. Ester försöker ge så mycket som möjligt av sig själv till alla andra, men glömmer helt bort sig själv.

Jag hade lite blandade förväntningar på den här boken. Jag läste Floras blogg ett tag, men tappade intresset delvis för att jag hade så svårt för hennes språk. Det personliga språk hon använder i bloggen har hon dock inte plockat med sig till boken, vilket innebär både fördelar och nackdelar. Jag har svårt att alls se hennes röst – eller ens EN röst – i det här språket. Däremot hade jag ju vissa förväntningar, och well. För att fatta mig kort: Jag är inte imponerad av den här boken.

Men här fattar vi oss inte kort, utan istället får ni full utläggning: Ester som karaktär är helt blank för mig. Hon verkar inte har några personlighetsdrag förutom att hon offrar sig för andra. Ibland säger hon och gör saker som verkar gå helt emot hennes karaktär – men kanske är det bara de där skymtarna av karaktärsdrag som en får se alldeles för sällan för att liksom knyta dem till själva karaktären. Jag kommer på mig själv med att bli förvånad över saker hon säger, för det liksom... MATCHAR inte.

Det känns som att en redaktör hade behövt vara lite hårdare här också. Boken är ungefär 100 sidor för lång för att jag ska orka hålla intresset uppe. Mitten blir mest en intetsägande massa. Hur länge går det egentligen att älta att Eli tar all hennes ork och att det blir seriösa problem i förhållandet? Länge, tydligen. Samtidigt innehåller boken massor av scener som absolut inte tillför någonting till själva berättelsen och som jag inte alls förstår poängen med.

Och sen vill jag ju fortfarande prata om det här med innerstadskids. Jag fattar inte ens längre varför jag läser sådana här böcker, blir ju bara besviken och trött på dem? CRED dock till Flora för att hon tar upp ett visst litet mini-mått av klassanalys i början av boken, det måste en ju gilla. Och plus för mångfalden. Alltså det FINNS ju saker jag gillar med den här boken också. Det är inget fel på själva grundploten i sig. Det här ÄR faktiskt inte your average innerstadsbrud som bara försöker hitta sig själv litegrann. Och det känns skönt och uppfriskande på ett sätt. Jag gillar också att Ester får vara en karaktär som gör helt fel ibland, utan att vara en totalt osympatisk karaktär som en inte står ut med (ja, Maj, jag tittar på dig).

Men ja, overall: Det här är faktiskt en bok ni kan skippa.

Stanna
Flora Wiström
376 s.
Bonnier Carlsen
2016
Goodreads

om mig

Fredagstankar om bokmässan och livet

09:50

Jag tänkte att eftersom de flesta säkert springer på bokmässa idag ändå behöver jag kanske inte skriva något vettigt. Känns så jäkla skönt att inte vara där. Seriöst alltså. Är fortfarande skör i stora folksamlingar, speciellt när jag riskerar att stöta på folk jag känner. Min terapeut hade sagt att jag skulle behöva utmana det, men min psykiater hade sagt att en inte måste vara en perfekt människa som klarar av allt, utan att det där kommer komma. Så jag låter det vila lite sålänge. 


Istället ska jag fortsätta njuta av min återfunna läslust. Igår kväll sa Victor: "jag orkar inte titta på något ikväll" och jag svarade: "bra, för jag vill läsa min bok". Och äntligen känns ingenting kring jobbet infekterat längre, det känns kul att jobba. Jag kan göra det jag ska utan att konstant ha en klump i magen.

En sak som jag funderat på den här veckan är det här att ju äldre jag blir, desto mer bultar mitt hjärta för stadighet och att vara normal. Alltså att det går att vara lycklig utan att göra exceptionella saker. Och jag lyssnar på Nobody's Empire med Belle & Sebastian och tänker att jag kan vara en tyst revolution. Det är en sån jävla klyscha att allt blir bättre när en blir äldre, men det har stämt hittills. Den känslomässiga migränen släpper mer och mer. Ibland kan jag till och med dra andetag som når hela vägen ned i magen. Jag börjar släppa den här separationsångesten över en framtid jag aldrig kommer få och inte heller vill ha.

I övrigt har jag lyssnat på Belle & Sebastian till döds (Stuart Murdoch är min favorit bland "normala personer" just nu. Vet ni att han sjunger i sin lokala kör nästan varje söndag? Står på wiki så måste vara sant) och uppskattar fredagar sjukt mycket. Ikväll ska jag och Victor på date eftersom vi fått lön (jag har fått dubbla pga får ju då MÅNADSLÖN nu) (ja, jag ska spara). Fan, det mesta känns ganska behagligt nu. 

boktips

Hur gör en för att börja läsa serier?

07:30

Hanna lyfte i kommentarsfältet till min recension av Harrow County ett problem som jag kände när jag började läsa serier: Hur fan börjar en egentligen? Och var?

Prick såhär gör en: En går till en seriehylla, förslagsvis på ens lokala bibliotek om det har en sådan, eller på SF-bokhandeln om en har en sån (om en har en Stockholms-SF-bokhandel nära sig kan en ju få IRL-tips av mig. Säkrast på måndagar och tisdagar innan kl 17) tittar lite och tar med sig det som känns roligt hem (passera gärna kassan om du är i en bokhandel. Blir så dålig stämning annars). Svårare än så behöver det faktiskt egentligen inte vara.

Men ja, jag förstår problemet. Jag började läsa serier för två år sedan (nu snackar vi episka serier, inte roliga eller självbiografiska serier a la Nina Hemmingsson och Liv Strömquist), och kan väl knappast säga att jag är något proffs. Jag läser inte serier kapitelvis så fort de kommer ut, men jag läser ett par, tre volymer i månaden kanske. Men eftersom det inte var så länge sedan jag började med det här känner jag igen stigmat. Hur ska en kunna läsa in sig på allt som behövs? Och att alla serier kommit så långt gör att det hela känns oöverkomligt. Jag slutade till exempel läsa Sandman när jag insåg hur mycket pengar det är att köpa upp sig på en serie i tolv volymer när jag tycker att den är... medioker. Det finns så mycket annat mer tilltalande som jag kan läsa för den tiden och de pengarna.

Om en ändå VILL läsa in sig på kanon är jag inte till någon hjälp. För i princip alla klassiska serier jag har läst har jag tyckt varit tråkiga. Så jag har slutat med det nu. Preacher tyckte jag var så provocerande dålig att jag efter att ha läst 50 sidor lämnade tillbaka. Fables gav jag ändå tre volymer, för att jag kände efter volym två att det ändå kanske kunde bli något. Jag har läst en Batman-serie, och alltså nä. Det är verkligen inte min grej (jag hatar maffia-filmer också, till Victors stora förtret). Och grejen är ju också den att i princip 90% av alla äldre serier jag försökt läser håller inte för en genusläsning.

Här kommer därför ett gäng serier du inte behöver läsa in dig på en massa annat för att läsa. Få volymer ute, lättillgängliga och bra. Comics for newbies helt enkelt.


Nimona

Antal volymer ute: 1 (avslutad)
Om du vill ha något roligt med feministisk touch, och gillar när en blandar fantasy med science fiction är det här grejen. Den här rekommenderar jag i princip till alla på jobbet som frågar efter stark kvinnlig karaktär, speciellt om det är en pappa som ska köpa till sin tonårsdotter. Extra lätt också eftersom det bara är en enda del.

Harrow County

Antal volymer ute: 3 (min vol 3 kom i tisdags, men jag kan inte köpa ut den förrän imorgoooon, buhu)
Skräckserie med Lovecraftianska inslag och häxor.

Locke & Key

Antal volymer ute: 6 (avslutad)
Det här var den första serie jag läste och det är fortfarande en av mina favoriter! Inte så mycket action och händelser en måste förstå utifrån bilder, utan bra text-/bildbalans. Skön blandning av skräck och fantasy med sjukt snygga teckningar.


Saga

Antal volymer ute: 6
Romeo- och Juliahistoria fast i rymden. Helt enkelt cool science fiction-serie med helt sinnessjukt häftig karaktärsdesign.

Unbeatable Squirrel Girl

Antal volymer ute: 3

Ms Marvel

Antal volymer ute: 5
Både Squirrel Girl och Ms Marvel är lättsamma superhjälteserier. Plussen är att det inte finns tusen olika ställen att börja på och en behöver inte ha tusen i bakgrundsinfo. Som jag förstår det när jag läser finns det däremot möjlighet att få mer djup om en har mer kunskap om tex Cap America och Cap Marvel, men absolut inget måste!


Seconds

Antal volymer ute: 1 (avslutad)
Graphic novel som blandar skräck med contemporary YA.

Descender

Antal volymer ute: 2
Rätt så klassisk science fiction, med jättefina teckningar.

Lumberjanes

Antal volymer ute: 4
Rolig och lättsam serie om några tjejer på scoutläger. Äventyr och vänskap ligger i fokus.

Vilka är era bästa nybörjartips till någon som vill börja läsa serier?

att växa upp

En väktares bekännelser, Elin Säfström

07:30


Om inte en kollega till mig hade petat på mig och sagt att "Hallå, den här borde du läsa" hade jag nog ärligt talat sett förbi den här. Till att börja med för att (sårri) nordisk mytologi inte riiiiiktigt är min grej. Alltså troll och sånt, känns det inte jävligt ospännande och osexigt? Faktum är dock att den här boken förhåller sig till just det på ett ganska roligt och intressant sätt, vilket gör att även jag kan acceptera att det springer runt små tomtar på Stockholms gator.

Boken handlar om Tilda som är 15 år och väktare. Det innebär att hon ska hålla koll på alla Stockholms rådare. I vanliga fall har hennes mormor huvudansvaret, men hon är för tillfället i Norrland. Därför måste Tilda själv deala med ett gäng jordvättar som flyttat in i skolans källare – samtidigt som barn försvinner ett efter ett runt stan. Hur ska hon klara av allt, och samtidigt se värdig ut inför Hakim – som är killen med stort K? För att inte tala om hennes betyg som definitivt ligger i farozonen. Okej, kanske inte lika mycket i farozonen som hon själv.

Allvarligt talat, jag streckläste verkligen den här boken. Läste kanske 30 sidor förra onsdagen. Resten av boken läste jag i ett enda svep i torsdags. Förutom att boken är himla rolig har den dessutom ett så behagligt drivigt tempo – jag hinner aldrig bli uttråkad, samtidigt som saker inte går för fort fram. Det är alltså urban fantasy med någon typ av deckarberättelse – full av planteringar och ledtrådar från början till slut. Jag förstod nog ganska tidigt vem den skyldiga var, men det kändes ändå roligt att försöka få pussla ihop hur det hela låg till.

Samtidigt som Säfström alltså har skrivit en spännande, intressant och väldigt rolig urban fantasy-berättelse finns det också utrymme för annat som jag tycker är viktigt: Det vill säga den sociala tonårsbiten. För hey, hur svårt är det inte redan att vara tonåring – utan att en bär på en skitstor hemlighet som påverkar ens liv jättemycket, men som en verkligen inte kan berätta för någon? Det faktum att Tilda försvinner ibland och att det är uppenbart att något konstigt pågår i hennes liv gör henne rejält osams med bästa vännen Imane.

Alla delar är kanske inte mästerliga, men tillsammans skapar berättelsens olika lager en skön balans mellan urban fantasy, nordisk mytologi och coming of age. Behöver jag ens säga att det är jävligt läsvärt?

En väktares bekännelser
Elin Säfström
256 s.
Gilla Böcker
2016
Goodreads

musik

Tio favoritalbum

07:30

The Brooke and the Bookish säger valfri audio, med exempel "10 of my all time favorite albums", och eftersom jag tänkt på att göra en sådan här post i evigheters evighet så kanske det är dags nu. Därför blir det temat för veckans Top Ten Tuesday: favoritalbum. Alltså musikalbum. Så ni som brukar sluta läsa när det handlar om musik – that's your queue.


Det här är alltså helt utan inbördes ordning, för det är faktiskt 100% omöjligt att avgöra. Men här kommer skivor som har betytt (och betyder) dödsmycket för mig. Alltså, jag tänker att vissa kanske inte är 100% liksom det bästa jag hört i mitt liv, utan snarare mer handlar om en känslomässig koppling. Typ.

Fleetwood Mac – Rumours
Bästa låt: Second Hand News

Grateful Dead – American Beauty
Bästa låt: Box of Rain
Kommentar: Denna skiva har fått en revival i mitt liv efter att jag såg Freaks and Geeks och sen dess har jag JAGAT den på vinyl. Hittade den i Prag, äntligen.

Panic! at the Disco – A Fever You Can't Sweat Out
Kommentar: Hatar allt P!atD gjort efter detta. Förutom typ två låtar. Sörjer fortfarande deras brahets död.

Daft Punk – Random Access Memories
Bästa låt: Instant Crush (mest pga Julian Casablancas pga Julian Casablancas är dope)

The Clash – London Calling
Bästa låt: Alltså vadfan, varenda jävla låt är ju en hit.

Veronica Maggio – Satan i gatan
Bästa låt: Välkommen in

The Beatles – Revolver

Belle & Sebastian – Dear Catastrophe Waitress
Kommentar: Alla de bästa B&S-låtarna är på denna, såatteh <3

Bästa låt: Pennyroyal Tea
Kommentar: Har alltid tyckt märkligt mycket om den här skivan bara för att det hörs vilket jävla deppigt geni Kurt Cobain är.

The Strokes – Angles
Bästa låt: Machu Picchu
Kommentar: Jag var grymt besviken när den här skivan släpptes, och tyckte den var ett sånt jävla Strokes-bottennapp. Sen lyssnade jag på den tio gånger på raken och tyckte det var det bästa de gjort. Tycker fortfarande.


Har bara för er skull gjort en spellista också! Puss!

fantasy/sf

Harrow County vol 1 & 2, Cullen Bunn & Tyler Crook

07:30


Alltså jag älskar ju ca allt som är makabert – herregud, jag älskar till och med ordet makabert. Därför när jag slog upp det här seriealbumet föll jag för en enda pryl: det här att huvudpersonen i den här serien bär runt på huden av en annan person.

Serien handlar om en tonårig tjej som får veta att en häxa återfötts i henne. Problemet är att hon inte bara i tysthet kan deala med det här själv, utan dessutom måste tampas med hela den jäkla byn – eftersom de vill döda henne. Så småningom i andra volymen får hon dessutom ytterligare ett problem på halsen. Även om hon själv vill framhäva sin godhet visar det sig att hon har en tvillingsyster som inte är fullt lika trevlig att ha att göra med.

Det här plus amerikansk söder, en lovecraftiansk skog, massor av monster samt svinsnygga teckningar. Jag gillar speciellt hur Crook jobbar med ljus och skuggor – kolla bara exemplet ovan! Dessutom känns de jäkligt annorlunda jämfört med serier jag brukar läsa.


Överlag känns det som en skön kontrast mot de serier jag brukar läsa. Kanske mest för att jag börjar tröttna lite på SF-serier (känns ibland som att det är det enda jag läser...). Samtidigt finns alla mina favoritkomponenter här: häxor, en magisk skog, creepy varelser, allmänna obehagligheter och att helt plötsligt behöva växa upp mitt under en större eller mindre katastrof.

Är så himla kär i den här serien – inte på ett himlastormande sätt, utan på ett lågmält och krypande sätt. På det där sättet som gör att en blir en trogen läsare, länge länge. Och så att jag längtar till volym tre.

Harrow County vol 1: Countless Haints / vol 2: Twice Told
Cullen Bunn & Tyler Crook
144 s. / 120 s.
Dark Horse vol 1 / vol 2
2015 / 2016
Goodreads / Goodreads

om mig

Om att sakna läsning och lite annat

20:08

Alltså den här veckan. Den här veckan. Jag har varit skittrött mer än halva veckan, jag har sörplat kaffe som aldrig förr. Men den här veckan har något hänt som inte hänt mig på tio månader: Jag har verkligen känt cravings efter att läsa. Äntligen. ÄNTLIGEN. Först ingenting på typ en månad, nu fyra böcker på en vecka – och ca 75% in i en femte. Det känns så skönt att vara tillbaka. Och det gör mig ju liksom mer pepp på att blogga också. Det här att jag inte längre tvingar mig att läsa, inte gör det per automatik. Det är skönt.

Något annat som är skönt är att jag faktiskt har fått ett vikariat på nästan ett år. Bara på 40%, men ni vet, det är ju höstlov (förlåt läslov) och julhandel och sånt. Och vad som händer nästa termin vet jag ju inte (har möjlighet att avbryta vikariatet om jag vill plugga då). Paniken inför vad som ska hända har liksom släppt, och nu tänker jag njuta som fan av 1. lediga helger (bc let's face it: en student är aldrig ledig. Vilket fan är skäl att gå in i väggen bara det) och 2. att löven börjar gulna och att det även när solen lyser finns ett litet litet stråk av kyla i luften.

Och den här helgen har vi tydligen carpat som fan, med allt en kan göra när en inte behöver sitta med näsan i böcker 24/7. Först lördag hemma hos min mamma på landet, mobilspel, bokläsning och hundgosning väldigt slött i soffan medan det är tyst så tyst och lätt att andas. Idag en Pokémon-runda med rejäla fynd (vi har världens bästa friluftsområde här med massor av Pokémon + stops längs vägen). Och nu luktar hela lägenheten kanel och ingefära för jag försöker göra eget äppelmos. Typ så.

Hur har era veckor varit?

övrigt

9 till djurkonton ni verkligen borde följa på Instagram

07:30

Hallå jag tycker det är dags att vi kör ett till inlägg med djurkonton på Instagram! Eftersom det är bästa sortens Instagramkonton. Jag har samlat i en lista i anteckningar ett tag och har egentligen stoff till typ fem sådana här inlägg... Meneh, vi tar ett i taget. Här kommer i alla fall ett gäng göllia:

1. catsontap 

Eh, hallå öl + katter.


2. foxesandfood 

Eh, hallå veganmat + rävar.


3. pumpkintheraccoon 

Eh, hallå tvättbjörn med en hundkompis.


4. catchingupwiththecavs 

Eh, hallå en hel hög med cavalierer. 

5. waffles_thecorgi_ 

Eh, hallå corgi. 

6. fantasticflora 

Eh, hallå fluffeh.

7. juniperfoxx

Eh, hallå räv.

8. maamiff

Eh, hallå gulliga.

9. zoubrothers

Eh, hallå KOMPISAR.

Du vill nog också läsa:
11 djurkonton ni verkligen borde följa på instagram

boktips

Skräcktips

07:30

Okej, för jääääättelänge sedan fråga Elvira om inte jag kunde göra ett litet inlägg med skräcktips. Alltså jag vill nog framställa mig själv som mer bevandrad än jag är – och skulle nog gärna läsa mer skräck än vad jag gör... meeeen det gör jag inte.

Den här höstens skräcksug har inte riktigt vaknat för mig än, men My Best Friends Exorcism ligger här hemma och väntar på att jag ska ta itu med den. Har lite annat jag behöver läsa först... Har precis börjat med en fantasyfärsking från Gilla Böcker, och sen ska jag läsa en serie för att se om den är något att ta in i sortiment.

Jag har alltid älskat skräck – enda sen jag var liten. Jag hade en ganska massiv samling av böcker med spökhistorier, men har nog tyvärr bara kanske 4-5 stycken kvar. En av de främsta anledningar till varför jag gillar skräck så mycket är nog inte det här att bli skrämd – utan snarare själva estetiken eller vad jag ska säga. Saker som är typisk skräck. Därför räknar jag kanske inte enbart läskiga saker till skräck (vilket ju skulle vara helt värdelöst, eftersom det då skulle bli helt omöjligt att avgöra vad som är skräck och vad som inte är det. Har skrivit lite om det här).

Jag tänker att som med typ alla genrer så är ju skräck enormt spretigt, och en kan ju knappast gilla allt. På senare tid har jag mer snöat in på skräckserier. Annars är ju medelåldersskräck lite mer av min grej... Det allra bästa för mig är nog den krypande skräcken, den innan det händer – eller det vill säga terror om en vill använda sig av de "klassiska" begreppen. Motsatsen kallas för horror, som alltså är när det händer. Fattar ni skillnaden? Terror: När en är rädd för att något ska hända. Horror: När det händer.

I alla fall, här kommer några av mina skräckfavoriter – vissa har jag tipsat om tidigare, och vissa som jag har tipsat om tidigare har jag valt att strunta i nu. Tidigare inlägg finns länkade längst ner!

Böcker

Speciella omständigheter – John Ajvide Lindqvist Ehm, alltså jag tror ju det är direkt olagligt att inte ha med Ajvide på en sådan här lista. Han är ju Sveriges egen skräckmästare. Med rätta, för han är fasen grym. Jag rekommenderar allt han skrivit. Eller förutom Himmelstrand, för den tog jag mig inte igenom. Min personliga favorit är Hanteringen av odöda, men Människohamn och Lilla stjärna är också mästerliga. Just "Speciella omständigheter" är en novell som är utgiven som en Novellix, och det kan ju vara nice om en vill prova på lite. Finurligt nog har Creepypodden alldeles nyligen gjort ett helt avsnitt när Jack Werner läser just denna också! Lyssna på den här.

Slasher Girls and Monster Boys Alltså jag har nog mer och mer börjat gilla skräck i novellformat tror jag? Detta är faktiskt en antologi, så det är en hel hög med noveller från olika författare. Skön variation och många riktigt bra – även om en liksom inte kan gilla alla. Bra för att kolla in lite mer vad en tycker om.

Kvinnan i svart – Susan Hill Ah, detta är ju en riktig klassiker i sammanhanget! Jag tycker om den här så mycket! Krypande obehag, med djup och tragedi! Inte lika attackläskig som filmatiseringen, så om en vill bli rejält skrämd rekommenderar jag den.

Creepypasta – Jack Werner Alternativt – om ni hellre vill se bok istället för att se film – plockar ni upp Jack Werners bok Creepypasta. I och för sig, om ni är lika slaviska Creepypodden-lyssnare som jag är har ni kanske hört det mesta redan. I och för sig å andra sidan så har ni missat hans utläggningar kring. Lite mervärde i att läsa boken ändå.

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children – Ransom Riggs What, är det här skräck? tänker ni kanske nu. Nä, nä inte direkt, men om ni vill läsa fantasy med inslag av terror och skräckestetik är Riggs grejen.

Carrie – Stephen King Ahahaha, så klyschigt att ha King på en sån här lista, men till mitt försvar: Elvira som önskade vill veta var hon skulle börja. Carrie är nog min personliga King-favorit. Jurtjyrkogården är läskigare, men den spelar inte lika mycket på mina strängar. Känner också att jag absolut 100 % måste läsa The Shining snart.

Serier

Locke & Key – Joe Hill & Gabriel Rodríguez Det här är också rätt mycket fantasy och liksom med mer skräckinslag. Denna var min gateway till att börja läsa mer serier också. Supersnygg dessutom.

Through the Woods – Emily Carroll Här har vi skräcknoveller i serieformat. Sjukt snyggt och lite obehagligt. Gillar skarpt!

October Faction – Steve Niles & Damien Worm Tim Burton-familjen Addams-monsterjägare. Tim Burton när han var bra, that is.

Uzumaki – Junji Ito Japansk skräckmanga som är så jäkla flippad. Alltså det är så konstigt att det blir obehagligt på riktigt. Om en är förtjust i japansk skräckfilm tycker jag att en ska kolla in denna (gudars, vem älskar inte The Grudge och One Missed Call?).

Harrow County – Cullen Bunn & Tyler Crook Här har vi en serie om en tjej som upptäcker att hon är en återfödd häxa. Hon går också runt med skinnet av en pojke i väskan. Isn't the cover giving you the creeps? Så mycket nice:a (och med det menar jag tillfredsställande obehagligt) inslag i denna.

Hoppas ni hittar något fint! Vilka är era bästa skräcktips?


Du vill nog också läsa:
Mina rysligaste böcker
Top Ten Halloweenish Reads
Mitt första möte med skräck
Jag dras alltid till skräck

fantasy/sf

Tales of the Peculiar, Ransom Riggs

07:30


Alltså, jag blir genuint glad när det går bra för personer som både är jävligt bra på det de gör och dessutom är genuint trevliga personer. Med andra ord: Jag tycker verkligen att Ransom Riggs är värd den hype som nu byggs upp inför filmen Miss Peregrine's Peculiar Children. I och för sig gör det mig också lite rädd – att det liksom ska bygga upp förväntningar som filmen inte riktigt kan möta.

Ett utav dessa lägliga släpp för att öka på hypen är Tales of the Peculiar, som är typ The Tales of Beedle the Bard – fast för peculiars och inte för häxor och trollkarlar. Det vill säga: Som bröderna Grimm-sagor eller vandringssägner i en alternativ värld. Det är kannibaler som äter från folk som kan växa ut sina armar och ben igen. En man som försöker förtränga det faktum att han egentligen är en ö. En som fastnade extra mycket hos mig var den om flickan som kan dra ut mardrömmarna ur öronen på folk. Det är liksom sedelärande berättelser – berättelser som visar när du ska använda dina krafter, när du inte ska använda dina krafter – men kanske framför allt att du inte ska försöka vara någon du inte är.

Berättelserna i sig är det inga fel på – de har precis samma ton och kittlande stämning som vi Riggs-läsare är vana vid. För dig som har lite separationsångest från den här serien är det här en utmärkt utfasning. En får litegrann utan att det är 100 % tillfredsställelse. Avvänjning helt enkelt. Om du inte läst Miss P än är det här ett utmärkt smakprov. Fungerar för alla, med andra ord. Mitt enda problem är egentligen en del logiska luckor – vilket är störande, men inte en deal breaker för mig.

Den allra största behållningen är dock följande: Detta är formgivningsporr. PORR. Seriously. Till skillnad från till exempel Beedle the Bard – som ju känns som en ganska billig utgåva – känns det som att det finns någon sorts tanke bakom det hela. I och för sig följer det ju linjen för de andra påkostade utgåvorna i serien (eller tja, i alla fall de inbundna som jag har. Pocketvarianterna känns ju inte riktigt lika påkostade). Det är detaljer i blekt guld kring texten. Varje berättelse börjar med en illustrationer som är sådan skrapgravyr (alltså jag kopplar ju detta främst till typ billigt krafs en köper i leksaksbutiken, men dessa illustrationer är verkligen grymma på riktigt).

Om du har läst och äger tidigare böcker i serien om Miss P är denna definitivt obligatorisk. Eller alltså du behöver inte läsa den. Du behöver bara ha den. Stående bredvid dina andra Miss P-böcker. Du behöver bara bläddra i den lite ibland för att få lite ögonorgasmer. Okej?

Tales of the Peculiar
Ransom Riggs
192 s.
Dutton Books
2016
Goodreads

fantasy/sf

Allt du velat veta

07:30

Jag är ju då sedan typ 10 månader tillbaka poddfrälst (det var ungefär då jag slutade läsa böcker också. He he he he he...). Ändå har jag haft Allt du velat veta liggande i min lista utan att egentligen ha lyssnat på något. Jag gillar ju att nörda in på knäppa saker, och måste ju älska folk med expertkunskaper. Victor och jag har diskuterat det där ett par gånger, och vi fungerar på helt olika sätt. Han säger att han vill jobba som journalist för att kunna snabbt nörda in lite ytligt inom flera ämnesområden, medan jag vill bli forskare för att få chansen att riktigt på atomnivå fördjupa mig i ett enda ämne. Han: lite om allt. Jag: Allt om lite.

Nåväl, kunskap kan en ju ändå aldrig få för mycket av. Jag kan ändå oavsett få en ganska märklig känsla av tillfredsställelse när jag lär mig saker. Nästan på ett sexuellt plan. Jag är ett stort fan av Bildningspodden, men kan ibland tycka att det blir lite för ytligt och lite för mycket forskare som ska prata i mun på varandra – även om det samtidigt är väldigt nice och proddad av humanistiska fakulteten på SU och sånt (lyssna för övrigt på avsnittet om alkohol, en av mina bästa lärare på universitetet är med där! Klarade inte av att lyssna på det om Michel Foucault, på grund av att en av mina värsta lärare på universitetet är med där. Skrek rakt ut och stängde av i panik. Victor skrattade rätt gott). När vi skulle flyga till Prag laddade jag ner några avsnitt av Allt du velat veta och tänkte att jag kunde prova ett med ett spännande ämne. Lyssnade på alla jag laddat ner på raken, och laddade ner ännu fler för flygresan hem. Hett poddtips med andra ord. Här är de avsnitt jag lyssnade på, och vadfasen, jag rekommenderar ALLA:

Om verklighetens Jurassic Park med Torill Kornfeldt
Torill Kornfeldt pratar om återskapandet av utdöda djur. Älskar när hon pratar om tio-åringskänslan, att hon genom hela podden är så sjuuuukt engagerad och låter som att det här verkligen genuint är det mest intressanta hon vet i livet.

Om ufon med Clas Svahn
Clas Svahn pratar om vad ufon är, vad det kan vara om det inte visar sig vara ett ufo och hur de jobbar för att ta reda på om folk faktiskt sett ett ufo eller inte. Ufon är ju liksom alltid spännande.

Om artificiell intelligens med Stefan Carlsson
Alla som gillar sf måste ju också tycka att det är spännande med artificiell intelligens. Obligatoriskt. Så även jag. Spännande att höra om forskningsläget och huruvida en faktiskt behöver oroa sig över AI eller inte.

Om konstgjorda språk med Yens Wahlgren
Alltså denna är nog min favorit hittills! Här pratar de både om språk som var tänkta som en riktig avlastning, samt litterära språk. Visste ni till exempel att det är en snubbe som jobbar heltid med att konstruera språk till Game of Thrones?! Är extra imponerad över att ens komma på en sådan grej som att dothraki rimligtvis inte borde ha ett eget ord för bröd, utan att det är ett låneord. Extreeeemt nördigt avsnitt.

Insåg att alla har någon nörd-science fiction-litteratur-koppling. Fint ändå. Jag lyssnade också på det om tvångsvård, men somnade tyvärr mitt i (OBS OBS för att jag gått upp klockan tre och satt på ett flygplan, inte för att det var tråkigt. Om en ska vara noga somnade jag nog i slutet på ufo-avsnittet, och vaknade i slutet på tvångsvård)... Några jag har på min att lyssna-lista just nu är: schizofreni, fobier, rymden, meningen med livet, sekter, konspirationsteorier, Ryssland, självmord och matkultur. Ni hör ju. Bästa podden. Näst efter Creepypodden.

om mig

Pragborna:
Det strumplösa folket eller
Vikten av att hitta de rätta strumporna

09:23

Tisdag eftermiddag, runt ett, halv två, min mamma ringer till mig och säger: "Duuu, har du någon plan B för Katniss?" Förvirrat svarar jag nej. Det är det enda hon säger först. Det har varit bestämt sen vi bokade resan att min lillasyster ska bo hemma hos oss och vara kattvakt. Efter en paus börjar mamma prata igen. Jag orkar inte vara rädd först. Lägger all energi på att vi kanske inte kan resa till Prag. Inte det faktum att min lillasyster voltat med bilen. Hon var ju vid medvetande. Då kan det inte vara så farligt. Hon kan ju inte dö om hon varit vid medvetande. Vi lägger på. Jag försöker lösa kattsituationen, för det är det jag måste göra. Det är det jag KAN göra.

Sen ringer mamma tillbaka och säger att min lillasyster flygs med helikopter till Solna. Jag säger: jag sätter mig i bilen. Jag är hemma. Jag är där innan du är. Det löser sig. Vi kommer vara där tillsammans. Men inombords känns en helikopterfärd till Solna mycket värre än en ambulansfärd till Norrtälje. Jag avbokar alla mina möten, sätter mig i bilen. Gråter de tio första minuterna. Skärper sen till mig. Min mamma ska inte behöva oroa sig för mig idag.

Det här var kanske inte alls det ni hade väntat er med den här rubriken. Inte jag heller. Men jag behöver skriva det här, så ni får glatt sitta där bakom era skärmar och läsa. Det blir roligare snart (the cake is not a lie).

Det tar en stund innan vi får träffa henne. Hon har med lokalbedövning blivit opererad för att få bort glassplitter ur ett sår i bakhuvudet. Hon ligger fortfarande med krage, för de vet inte än om hon har en nackskada eller inte. I övrigt: inte ett enda ben brutet. Jag har sett bilder på bilen. Den är demolerad. Platt. Låg på taket. Och allt hon får är ett sår i bakhuvudet och några skrapsår på ena handen. Men här lyfter min lillasyster ett problem som jag tar fasta på: "Jag hade nya strumpor på mig" (notera att både hon och jag tycker att det är ett lågt pris att betala, men att min lillasyster skämtar även när hon ligger med krage efter att ha voltat med bilen säger något om hennes karaktär). Jag svarar: "Jag köper nya till dig. I Prag. Jag lovar." Och gör där och då ett löfte jag bittert ska svära åt senare. Det visar sig nämligen att det är nästan omöjligt att hitta roliga strumpor i Prag.

Först tänker jag att jag vill hitta ett par turiststrumpor, men det verkar inte vara en grej. Jag fattar inte, jag tänker att det vore superkul?! Eftersom vi samlar på turistmagneter från ställen vi varit på går vi in i ca alla turistbutiker vi ser. Inte en enda strumpa. Inte ens de som jobbar i butikerna har fucking strumpor på sig. Vi besöker alla klädbutiker i hela Palladium. Googlar efter butiker med strumpor, hittar en i Prag 5, men känner att det är för långt ut. Alla andra som internet säger har strumpor har nada och ingenting. Tillslut hittar vi två butiker. Fresh Label som säljer Happy Socks och H&M. Men inte fan kan jag åka till Prag och köpa svenska strumpor. Och inte heller kan jag komma hem med vanliga svarta. Jag börjar bli mer och mer desperat, spanar på folks fötter i tunnelbanan, redo att kasta mig fram och fråga var de köpt sina strumpor om de har roliga. Faktum är dock att de flesta inte har strumpor. Alls. Inte ens i sneakers. Och om de har så är de svarta eller vita.

Sista dagen säger jag: "Vi åker till Vaclavplatsen. Där finns ett Bershka, de har roliga strumpor på hemsidan. I nödfall finns Debenhams och de har Happy Socks." I uppgivenheten köper jag ett trepack glittriga strumpor på Bershka. Sen går vi ändå mot Debenhams, för jag vill ha med mönster på. ROLIGA STRUMPOR HUR SVÅRT KAN DE VA!!!!

Så på vägen trillar vi förbi en typisk skiv- och filmbutik. Skillnaden är att de också har en hel hög med nörd-gear. Vi går in. Jag tänker att de kanske kanske har strumpor. Hittar först bara Star Wars. Tänker att Batman vore ju ultimat, men det finns bara på kalsonger i underklädesväg. Så hittar jag dem. Strumporna. På en hylla med Super Mario-prylar. En helt hiskeligt ful grön strumpa med en grön svamp. De är skitfula, men de är perfekta. För er som inte kan er Mario: grön svamp = 1-up. Det vill säga ett extraliv. Precis vad min lillasyster behöver. Ett extraliv efter att ha förbrukat det extraliv hon redan hade.

Instagram

Populära inlägg