Pragborna:
Det strumplösa folket eller
Vikten av att hitta de rätta strumporna

09:23

Tisdag eftermiddag, runt ett, halv två, min mamma ringer till mig och säger: "Duuu, har du någon plan B för Katniss?" Förvirrat svarar jag nej. Det är det enda hon säger först. Det har varit bestämt sen vi bokade resan att min lillasyster ska bo hemma hos oss och vara kattvakt. Efter en paus börjar mamma prata igen. Jag orkar inte vara rädd först. Lägger all energi på att vi kanske inte kan resa till Prag. Inte det faktum att min lillasyster voltat med bilen. Hon var ju vid medvetande. Då kan det inte vara så farligt. Hon kan ju inte dö om hon varit vid medvetande. Vi lägger på. Jag försöker lösa kattsituationen, för det är det jag måste göra. Det är det jag KAN göra.

Sen ringer mamma tillbaka och säger att min lillasyster flygs med helikopter till Solna. Jag säger: jag sätter mig i bilen. Jag är hemma. Jag är där innan du är. Det löser sig. Vi kommer vara där tillsammans. Men inombords känns en helikopterfärd till Solna mycket värre än en ambulansfärd till Norrtälje. Jag avbokar alla mina möten, sätter mig i bilen. Gråter de tio första minuterna. Skärper sen till mig. Min mamma ska inte behöva oroa sig för mig idag.

Det här var kanske inte alls det ni hade väntat er med den här rubriken. Inte jag heller. Men jag behöver skriva det här, så ni får glatt sitta där bakom era skärmar och läsa. Det blir roligare snart (the cake is not a lie).

Det tar en stund innan vi får träffa henne. Hon har med lokalbedövning blivit opererad för att få bort glassplitter ur ett sår i bakhuvudet. Hon ligger fortfarande med krage, för de vet inte än om hon har en nackskada eller inte. I övrigt: inte ett enda ben brutet. Jag har sett bilder på bilen. Den är demolerad. Platt. Låg på taket. Och allt hon får är ett sår i bakhuvudet och några skrapsår på ena handen. Men här lyfter min lillasyster ett problem som jag tar fasta på: "Jag hade nya strumpor på mig" (notera att både hon och jag tycker att det är ett lågt pris att betala, men att min lillasyster skämtar även när hon ligger med krage efter att ha voltat med bilen säger något om hennes karaktär). Jag svarar: "Jag köper nya till dig. I Prag. Jag lovar." Och gör där och då ett löfte jag bittert ska svära åt senare. Det visar sig nämligen att det är nästan omöjligt att hitta roliga strumpor i Prag.

Först tänker jag att jag vill hitta ett par turiststrumpor, men det verkar inte vara en grej. Jag fattar inte, jag tänker att det vore superkul?! Eftersom vi samlar på turistmagneter från ställen vi varit på går vi in i ca alla turistbutiker vi ser. Inte en enda strumpa. Inte ens de som jobbar i butikerna har fucking strumpor på sig. Vi besöker alla klädbutiker i hela Palladium. Googlar efter butiker med strumpor, hittar en i Prag 5, men känner att det är för långt ut. Alla andra som internet säger har strumpor har nada och ingenting. Tillslut hittar vi två butiker. Fresh Label som säljer Happy Socks och H&M. Men inte fan kan jag åka till Prag och köpa svenska strumpor. Och inte heller kan jag komma hem med vanliga svarta. Jag börjar bli mer och mer desperat, spanar på folks fötter i tunnelbanan, redo att kasta mig fram och fråga var de köpt sina strumpor om de har roliga. Faktum är dock att de flesta inte har strumpor. Alls. Inte ens i sneakers. Och om de har så är de svarta eller vita.

Sista dagen säger jag: "Vi åker till Vaclavplatsen. Där finns ett Bershka, de har roliga strumpor på hemsidan. I nödfall finns Debenhams och de har Happy Socks." I uppgivenheten köper jag ett trepack glittriga strumpor på Bershka. Sen går vi ändå mot Debenhams, för jag vill ha med mönster på. ROLIGA STRUMPOR HUR SVÅRT KAN DE VA!!!!

Så på vägen trillar vi förbi en typisk skiv- och filmbutik. Skillnaden är att de också har en hel hög med nörd-gear. Vi går in. Jag tänker att de kanske kanske har strumpor. Hittar först bara Star Wars. Tänker att Batman vore ju ultimat, men det finns bara på kalsonger i underklädesväg. Så hittar jag dem. Strumporna. På en hylla med Super Mario-prylar. En helt hiskeligt ful grön strumpa med en grön svamp. De är skitfula, men de är perfekta. För er som inte kan er Mario: grön svamp = 1-up. Det vill säga ett extraliv. Precis vad min lillasyster behöver. Ett extraliv efter att ha förbrukat det extraliv hon redan hade.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  1. Fantastiskt, tack för att du delade med dig ! Och styrkekramar åt er och din syster <3

    SvaraRadera

Instagram

Populära inlägg