Tales of the Peculiar, Ransom Riggs

07:30


Alltså, jag blir genuint glad när det går bra för personer som både är jävligt bra på det de gör och dessutom är genuint trevliga personer. Med andra ord: Jag tycker verkligen att Ransom Riggs är värd den hype som nu byggs upp inför filmen Miss Peregrine's Peculiar Children. I och för sig gör det mig också lite rädd – att det liksom ska bygga upp förväntningar som filmen inte riktigt kan möta.

Ett utav dessa lägliga släpp för att öka på hypen är Tales of the Peculiar, som är typ The Tales of Beedle the Bard – fast för peculiars och inte för häxor och trollkarlar. Det vill säga: Som bröderna Grimm-sagor eller vandringssägner i en alternativ värld. Det är kannibaler som äter från folk som kan växa ut sina armar och ben igen. En man som försöker förtränga det faktum att han egentligen är en ö. En som fastnade extra mycket hos mig var den om flickan som kan dra ut mardrömmarna ur öronen på folk. Det är liksom sedelärande berättelser – berättelser som visar när du ska använda dina krafter, när du inte ska använda dina krafter – men kanske framför allt att du inte ska försöka vara någon du inte är.

Berättelserna i sig är det inga fel på – de har precis samma ton och kittlande stämning som vi Riggs-läsare är vana vid. För dig som har lite separationsångest från den här serien är det här en utmärkt utfasning. En får litegrann utan att det är 100 % tillfredsställelse. Avvänjning helt enkelt. Om du inte läst Miss P än är det här ett utmärkt smakprov. Fungerar för alla, med andra ord. Mitt enda problem är egentligen en del logiska luckor – vilket är störande, men inte en deal breaker för mig.

Den allra största behållningen är dock följande: Detta är formgivningsporr. PORR. Seriously. Till skillnad från till exempel Beedle the Bard – som ju känns som en ganska billig utgåva – känns det som att det finns någon sorts tanke bakom det hela. I och för sig följer det ju linjen för de andra påkostade utgåvorna i serien (eller tja, i alla fall de inbundna som jag har. Pocketvarianterna känns ju inte riktigt lika påkostade). Det är detaljer i blekt guld kring texten. Varje berättelse börjar med en illustrationer som är sådan skrapgravyr (alltså jag kopplar ju detta främst till typ billigt krafs en köper i leksaksbutiken, men dessa illustrationer är verkligen grymma på riktigt).

Om du har läst och äger tidigare böcker i serien om Miss P är denna definitivt obligatorisk. Eller alltså du behöver inte läsa den. Du behöver bara ha den. Stående bredvid dina andra Miss P-böcker. Du behöver bara bläddra i den lite ibland för att få lite ögonorgasmer. Okej?

Tales of the Peculiar
Ransom Riggs
192 s.
Dutton Books
2016
Goodreads

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg