Årets höjdpunkter hittills

08:30

Hallå hallå här kommer det där inlägget jag hade tänkt skriva igår. Hade dock tydligen för mycket ord för att skriva det här innan jag skrev det andra, men nu har jag fått ur mig de orden!

Hittills i år har jag i alla fall läst tolv stycken böcker, vilket känns helt okej ändå. Det är ungefär så många böcker som jag läst vid den här tiden både förra och förrförra året. Jag kommer såklart inte prata om alla tolv idag, för det är inte poängen med det här inlägget. Istället ska vi fokusera på mina bästa läsupplevelser i år!

Om jag måste välja en allraallrabästa så måste det definitivt definitIVT bli The Lives of Christopher Chant av Diana Wynne Jones. Det råkar faktiskt vara en omläsning också. När jag var liten läste jag de två första böckerna i hennes Chrestomaci-serie och gav den till och med fler stjärnor än Harry Potter! True story! Så det var väl kanske inte jätteoväntat att jag skulle gilla den, men när jag går tillbaka och läser nu så inser jag ju att den faktiskt ÄR mycket mer skickligt skriven än Harry Potter, med mindre plotholes och faktiskt har åldrats rätt så rimligt. Är väldigt pepp på att läsa resten av böckerna i serien, för dem har jag nämligen aldrig läst tidigare.

En annan jag uppskattade mycket var The Prince and the Dressmaker! När jag sa i vår bokcirkel att jag ville läsa den här var det en som ba "nope!" och en som ba "yaaaas!". Det är berättat som en ganska klassisk saga, men utspelar sig tidigt 1900-tal och behandlar något som klassiska sagor väldigt sällan (eller aldrig? Kan nog knappast säga att jag läst någon sådan saga) – nämligen gender fluidity. Berättelsens prins känner sig nämligen bara ibland som en prins. Vissa dagar känner han sig mer som en prinsessa, och tillsammans med en fantastisk sömmerska lyckas han bli en stor modeikon i Paris – utan att någon vet att det är han. Jag tyckte denna var så gosig och gullig!

Jag fick bara en bok i julklapp (alltså jag fick ju en läsplatta också så det kanske räknas som hela världens böcker?) (eller vänta kom på att jag fick en till, men det är med kattdikter! Så mer en humorbok kanske?), men den visade sig vara ett riktigt kap! Så bra att jag faktiskt köpte den till min farmor i julklapp/födelsedagspresent också. Det är förstås Ett jävla solsken jag pratar om! Handlar om en av världens första grävande journalister, som dessutom råkar vara en kvinna från Sverige. Som dessutom är sjuuuuukt bad ass och sorgligt bortglömd. Om ni bara ska läsa en enda biografi i år är det defffff den!

Ok, tror jag tänker stanna där för tillfället i alla fall! Eller två jag vill nämna lite kort. Saga vol 8. Vi behöver väl inte ens prata om det, right? Tänkte väl det. Den andra är Fan vad trist, som jag ju redan ägnat ett helt blogginlägg åt!

Hallå nu vill jag veta era bästa! Kom igen, fyll kommentarsfältet pretty plix!

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Instagram

Populära inlägg