boktips

Ett skepp feminism kommer lastat

08:30

HALLÅ DET ÄR EN AV ÅRETS VIKTIGASTE DAGAR! Dagen då vi får skrika lite extra högt, hylla det kvinnor gjort före oss och påminna oss själva och alla andra om att vi är sjukt bäst oavsett hur vi ser ut eller män vill få oss att känna. Och givetvis får jag också chansen att tipsa om lite extra bra läsning för idag!

Bad feminist, om att det ibland är svårt att göra rätt, men ändå är rätt okej så länge en är ödmjuk när det blir fel.
Duktiga flickors revansch, om varför det inte är fel på mig, utan samhället som sätter stopp när jag vill gasa på.
Motor Crush, om en jävligt bad ass tjej.
Brazen: Rebel Ladies Who Rocked the World, om en hel hög med verkliga kvinnor som stod upp för sin sak.Ett jävla solsken, om en bortglömd svensk journalist som revolutionerade journalistiken men sedan blev bortglömd.
The Handmaid's Tale, om en patriarkal dystopi som ändå inte känns så himla avlägsen.


Om du är pepp på ännu fler tips kan du ta en titt på tidigare års inlägg. 2017, 2016, 2014, 2013 & 2012.

bra saker

Bra saker februari

17:12

Här kommer ett till litet inlägg med några av de bästa grejerna som hände mig i februari! Alltså, måste säga följande: Hittills har det här varit året på nya saker. Har redan gjort en miljard grejer jag inte gjort och är väldigt glad över hur det här året börjat. I alla fall, det bästa av februari:

2. Kul ölsläpp på Bolaget!
3. Var på date med Victor ♥
4. Några av mina växter är inte döende!
7. Har fett bra jobbarkompisar.
8. Var hos min kiropraktor och fick alla låsningar utknäckta.
9. Hängde med Sofia i Barkarby.
10. Lånade Pixie! ♥
11. Farmors semlor.
12. Mina växter som fortfarande kämpar på.
13. Semla x 2!
16. Var på bokfrukost på Bonnier Carlsen.
17. Smilla!
18. Åt brunch med min mamma + mina systrar. Sjukt mysigt.
19. Var så trött men tog mig igenom jobbdagen ändå.
20. Lyckades ta det lugnt istället för att stressa i onödan!
21. Tandläkaren sa att jag har fina tänder!
22. Belle & Sebastian.
23. Att bara hänga hemma och kolla På spåret med Victor.
24. Hängde på kompis landställe och det var dope.
25. Katniss blev så himla glad när vi kom hem.
26. Victor som fixade disk, lagade mat OCH handlade.
27. Fått så fin respons på en instagrampost.
28. Att det var så mysigt att göra min sovrutin igår.

Vilka bra grejer hände er i februari?

funderingar

Hur mina läsrutiner förändrats

17:22

Häromdagen passade jag på att göra en liten Adlibrisbeställning eftersom det är sån här ni vet... bokrea. Ska vi ta en titt på vad jag beställde? Okej, let's do it!

Vet ni vad jag sa till min man efteråt? Jo, jag gick ut i biblioteket, tittade på mina bokhyllor och sa "Jag gjorde en reabeställning på Adlibris ändå. Så jäkla skönt att slippa behöva få hem allt också". VEM ÄR JAG ENS???? För om ni inte noterade det själva vill jag bara påpeka det lilla "e-bok" eller "e-singel" som står innan varje ISBN-nummer.

Så vi kan konstatera två olika saker:
1. Jag köper hellre e-böcker än vanliga böcker numer.
2. Jag har börjat läsa noveller.

Vem vill gå in i en seriös analys av mina läsvanor? Ok, jag vill! Så jag gör det! Det finns nog flera anledningar till att det blivit såhär. Men när började jag egentligen föredra e-böcker framför fysiska? Jag är lite osäker själv, men jag började känna det litegrann redan i början när jag blev sjuk. Kanske för att själva föremålet "bok" är så laddat för mig? Men nu känner att ju mer jag läser på läsplatta, desto färre anledningar ser jag att läsa fysiska böcker. Det här är bara några av fördelarna: Jag behöver inte hålla i den när jag läser samtidigt som jag äter. Jag kan bära all världens böcker med mig. Det går att torka av den när en spiller på den (och hörni, jag spiller OFTA). Om jag börjar läsa en bok som jag inte riktigt gillar kan jag alltid byta till en annan utan att behöva bära med mig olika böcker. Jag behöver aldrig oroa mig för att papperskvaliteten är obehaglig, att typsnittet ska vara obekvämt, att boken ska vara för tung, sladdrig eller på annat sätt jobbig att hålla i. Den kommer aldrig bli ful i väskan. Jag behöver inte oroa mig för att bryta ryggen. Jag kan anteckna och markera i boken. Jag kan söka och slå upp ord direkt i plattan. Jag kan läsa i mörker. Och något som på senare tid blivit väldigt viktigt för mig: Jag behöver inte oroa mig för stök eller platsbrist. I min läsplatta kan jag sortera allt i olika listor och kategorier (OMG SO SATISFYING!!!!) och det är ORDNING.

Okej, här måste vi komma in på ett område som jag – tillsammans med många andra bokälskare har: Mina bokhyllor är fulla. Och stökiga. Böcker ligger på varandra. Något som fungerar dåligt för mig är att jag är väldigt känslig för stök, men tycker att det är väldigt trökigt att städa. Det här har gjort att jag över huvud taget knappt går in i rummet som är mitt bibliotek. Det har ju ofc blivit ännu värre nu när jag är utmattad, för städning har ju om vi säger så inte direkt varit prio 1. Det känns inte roligt för mig att vare sig välja en bok eller knöa in en färdigläst bok. Istället för att städa lägger jag böckerna i travar på golvet, pallar, systolen, fönsterbrädan... eller till och med skänker bort. Jag blir SÅ TRÖTT PÅ ALLA JÄKLA BÖCKER att jag slutar bry mig om dem. Och ärligt talat känns det som en rätt skön inställning att ba "fine, jag vill bara läsa, jag pallar inte bry mig om själva prylen bok". Det känns faktiskt rätt sunt ändå. Och betydligt mer miljövänligt.

Och angående novellerna: Jag har insett att jag behöver vara rätt petig med min sovrutin. Så istället för att pilla på mobilen när jag försöker landa i sängen är det skärmförbud (alltså som i allt förutom min läsplatta dårå obviously) efter kl 21 som gäller. Men det fungerar ju heller inte att läsa något fett spännande som jag inte vill sluta läsa, för då kan jag ju inte heller läsa. Därför: Varför inte läsa något som jag faktiskt inte KAN fortsätta läsa eftersom det tar slut? Kan nog vara mitt mest genialiska ever faktiskt. Så nu läser jag noveller. Plus för att det är rätt billigt också. Har inte riktigt gillat Novellixer tidigare för jag vet liksom inte riktigt vad jag ska göra av alla dessa småböcker som bara blir liggande överallt. De passar inte i någon bokhylla.

Så: Vi kan ju konstatera att jag gillar ORDNING REDA och oändlig tillgång till böcker. Och att inte behöva känna sug efter att fortsätta läsa när jag måste sova. Därför älskar jag min läsplatta, och är mycket glad att jag faktiskt uppdaterat mig till en nyare variant. Åh, älskar dig lilla läsplatta, may we never part.

Instagram

Populära inlägg