Hur mina läsrutiner förändrats

17:22

Häromdagen passade jag på att göra en liten Adlibrisbeställning eftersom det är sån här ni vet... bokrea. Ska vi ta en titt på vad jag beställde? Okej, let's do it!

Vet ni vad jag sa till min man efteråt? Jo, jag gick ut i biblioteket, tittade på mina bokhyllor och sa "Jag gjorde en reabeställning på Adlibris ändå. Så jäkla skönt att slippa behöva få hem allt också". VEM ÄR JAG ENS???? För om ni inte noterade det själva vill jag bara påpeka det lilla "e-bok" eller "e-singel" som står innan varje ISBN-nummer.

Så vi kan konstatera två olika saker:
1. Jag köper hellre e-böcker än vanliga böcker numer.
2. Jag har börjat läsa noveller.

Vem vill gå in i en seriös analys av mina läsvanor? Ok, jag vill! Så jag gör det! Det finns nog flera anledningar till att det blivit såhär. Men när började jag egentligen föredra e-böcker framför fysiska? Jag är lite osäker själv, men jag började känna det litegrann redan i början när jag blev sjuk. Kanske för att själva föremålet "bok" är så laddat för mig? Men nu känner att ju mer jag läser på läsplatta, desto färre anledningar ser jag att läsa fysiska böcker. Det här är bara några av fördelarna: Jag behöver inte hålla i den när jag läser samtidigt som jag äter. Jag kan bära all världens böcker med mig. Det går att torka av den när en spiller på den (och hörni, jag spiller OFTA). Om jag börjar läsa en bok som jag inte riktigt gillar kan jag alltid byta till en annan utan att behöva bära med mig olika böcker. Jag behöver aldrig oroa mig för att papperskvaliteten är obehaglig, att typsnittet ska vara obekvämt, att boken ska vara för tung, sladdrig eller på annat sätt jobbig att hålla i. Den kommer aldrig bli ful i väskan. Jag behöver inte oroa mig för att bryta ryggen. Jag kan anteckna och markera i boken. Jag kan söka och slå upp ord direkt i plattan. Jag kan läsa i mörker. Och något som på senare tid blivit väldigt viktigt för mig: Jag behöver inte oroa mig för stök eller platsbrist. I min läsplatta kan jag sortera allt i olika listor och kategorier (OMG SO SATISFYING!!!!) och det är ORDNING.

Okej, här måste vi komma in på ett område som jag – tillsammans med många andra bokälskare har: Mina bokhyllor är fulla. Och stökiga. Böcker ligger på varandra. Något som fungerar dåligt för mig är att jag är väldigt känslig för stök, men tycker att det är väldigt trökigt att städa. Det här har gjort att jag över huvud taget knappt går in i rummet som är mitt bibliotek. Det har ju ofc blivit ännu värre nu när jag är utmattad, för städning har ju om vi säger så inte direkt varit prio 1. Det känns inte roligt för mig att vare sig välja en bok eller knöa in en färdigläst bok. Istället för att städa lägger jag böckerna i travar på golvet, pallar, systolen, fönsterbrädan... eller till och med skänker bort. Jag blir SÅ TRÖTT PÅ ALLA JÄKLA BÖCKER att jag slutar bry mig om dem. Och ärligt talat känns det som en rätt skön inställning att ba "fine, jag vill bara läsa, jag pallar inte bry mig om själva prylen bok". Det känns faktiskt rätt sunt ändå. Och betydligt mer miljövänligt.

Och angående novellerna: Jag har insett att jag behöver vara rätt petig med min sovrutin. Så istället för att pilla på mobilen när jag försöker landa i sängen är det skärmförbud (alltså som i allt förutom min läsplatta dårå obviously) efter kl 21 som gäller. Men det fungerar ju heller inte att läsa något fett spännande som jag inte vill sluta läsa, för då kan jag ju inte heller läsa. Därför: Varför inte läsa något som jag faktiskt inte KAN fortsätta läsa eftersom det tar slut? Kan nog vara mitt mest genialiska ever faktiskt. Så nu läser jag noveller. Plus för att det är rätt billigt också. Har inte riktigt gillat Novellixer tidigare för jag vet liksom inte riktigt vad jag ska göra av alla dessa småböcker som bara blir liggande överallt. De passar inte i någon bokhylla.

Så: Vi kan ju konstatera att jag gillar ORDNING REDA och oändlig tillgång till böcker. Och att inte behöva känna sug efter att fortsätta läsa när jag måste sova. Därför älskar jag min läsplatta, och är mycket glad att jag faktiskt uppdaterat mig till en nyare variant. Åh, älskar dig lilla läsplatta, may we never part.

Du kanske också gillar

7 kommentarer

 1. Åh, jag gillade En vinterlek! Levande läppar tyckte jag dock mest var ... Konstig typ. Och alltså jaa e-böcker är faktiskt HIMLA smidigt och bra och en har det ju alltid där (jag läser på mobilen), men alltså har nog ändå inte fallit superhårt än. Iofs läser jag noll just nu, men ja.

  SvaraRadera
 2. Hahahah var inloggad på fel profil var ju jag som kommenterade som "missRamones" och shit nu blev jag påmind om alla mina hemliga bloggar ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, det är det som är så bra med att en kan dölja bloggar mvh har massor av hemliga bloggar på det här kontot. Jag gillade också En vinterlek skarpt! Läste den redan igår kväll! Ja, men det var väl liksom det som blev så lätt och enkelt för mig när jag faktiskt inte läste – att det går att plocka fram något i mobilen och läsa någon sida liksom bara. Tror det var delvis den inställning som tog mig ur det allra värsta av min lässvacka (även om en del är kvar fortfarande).

   Radera
 3. Men hallå, då kan du ju låna e-böcker på biblioteket lika gärna? Supersmidigt! Om man ändå inte bryr sig om att äga boken i bokhyllan. /MVH töntig marknadsförande bibliotekarie ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men jag gör faktiskt det en del! Det jag tycker är jobbigt med det är att jag blir stressad av tidsgränsen, att jag måste läsa boken inom trettio dagar och det fungerar inte så bra för mig _just nu_ när jag är stresskänslig. Men absolut, jag kollar ibland efter bäcker jag vill läsa! Sen eftersom jag har en Letto är det ju tyvärr också lättare för mig att köpa hos adlibris än att låna på bibblan...

   Radera
 4. Jag kan inte ligga och läsa pappersböcker längre för jag är mer van vid plattan. Jag vet liksom inte hur jag ska hålla dem? Plattan ställer jag bara där och när jag somnar två minuter senare så somnar den strax efter och står fint kvar där på morgonen istället för att glida ur handen/ner på golvet/falla ihop/vika sidor/väcka mig.

  Har du gått från gammal Letto till Frontlight? För jag har den gamla men har funderat på att byta. Egentligen mer för att fodralet håller på att smulas sönder än för att jag har klagomål på själva plattan. Jag känner inget större behov av belysningen. Är det något särskilt som gör att du uppskattar din nya utöver just belysningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, jag har gått från en gammal Letto till en frontlight 2! Och alltså de är typ precis samma. Den kanske är något snabbare och jag gillar att kunna ha bakgrundsljus ibland (typ när jag ska läsa i mörker). Anledningen till varför jag bytte upp mig var för att min hängde sig i princip varje gång jag skulle starta den. Jag gillar att jag inte behöver extra fodral till och fodralet inte gör att det blir svårare att trycka på knappar osv. Och men du! Jag har kvar fodralet till min gamla om du vill ha det? Du kan få det mot frakt bara i så fall. Släng iväg ett mejl till mig på annalagerqvist@gmail.com så löser vi det :)

   Radera

Instagram

Populära inlägg