övrigt

När Facebook-reklamer träffar precis rätt

12:00

Alltså alla vet ju att 90% av all reklam på Facebook är trist skit, men IBLAND HÄNDER DET. Fick igår upp en grej som jag är så jäkla sjuk på. Ni vet sån där febrig kärlekskänsla som fyller mig med habegär. Jaha, vad är det som är så himla anmärkningsvärt dårå? tänker väl ni. Jo, en läs- och skrivplatta som heter reMarkable som har skärm som ser ut och känns som papper. Alltså känner att jag skulle bli bästis med en sån här PÅ EN GÅNG. Så jävla illa ändå att jag faller så hårt för den här. Men visst ÄR det en typiskt bra pryl? Har dock inte typ $500 att lägga på överflödigheter såatteh. Får fortsätta drömma här borta.


Är ej sponsrad men kolla den här reklamfilmen liksom:


HEJ REMARKABLE, VILL NI SPONSRA MIG MED EN PLATTA?

barn

Jakten på WondLa, Tony DiTerlizzi

08:30

Jag hade länge funderat på att läsa WondLa-serien – lockad av de fina illustrationerna förstås. Så när jag såg de två första böckerna i serien på bokrean tänkte jag att då måste jag ju slå till. Tänker dock att det kanske var lite onödigt att köpa de två första, för ärligt talat vet jag inte om jag kommer läsa del två...

Eva Nio har aldrig varit utanför sitt hem i en underjordisk högteknologisk bunker. När hon efter en katastrof måste ge sig upp till jordytan är ingenting som hon fått lära sig av sin robot MODR, utan det är bara varelser som hon aldrig sett förut ens på bild som verkar befolka ytan. Och det är hemskt mycket farligare. Hon måste ändå ge sig iväg för att hitta andra som är likadana som hon, men var finns de?

Jag hade av någon anledning inte riktigt fattat att det här var science fiction och inte fantasy (vilket ju är dumt, eftersom den engelska varianten ändå stått på sf på jobbet...?!), men är ju mer åt sf-hållet än fantasy nuförtiden. Så det passade mig helt. Jag tycker att förutsättningarna för berättelsen är intressanta. Att jorden liksom har fortsatt utan oss och att varelser har muterat till något helt annat (+ att det kommit en hel del utomjordingar hit). Men... det blir liksom inte så mycket mer än så. Jag känner mig inte speciellt fångad av Eva – kanske för att hon är en så himla blank och trist karaktär. Alltså, hon har typ inga karaktärsdrag? Hur är det meningen att jag ska sympatisera med en karaktär som inte HAR någon karaktär?

Så well, vi kan väl konstatera att känslan inte riktigt följer med mig in i boken. Och då blir allt det andra rätt så poänglöst också. Den är lite för lång, lite för långsam, lite för... lite. Världen och alla varelser är kul. "Bland" är nog ordet jag skulle använda på engelska. Däremot kan jag tänka mig att om en skulle ha vuxit ifrån Leonora så kan det här vara en rimlig avancering. Och illustrationerna är ju fina ändå.

Men nah, överlag: This just didn't do it for me.

     Jakten på WondLa
     Tony DiTerlizzi
     477 s.
     B. Wahlströms
     2009
     Goodreads

tv-serier

Hallå kan vi prata om Riverdale?!

15:08

Jag ba: "Amen jag blev matförgiftad". Sen blev Victor magsjuk. Såatteh, well, antar att jag inte var matförgiftad… Det gjorde i alla fall att jag hade en hel helgkväll för mig själv och råkade titta på hela Riverdale. Ooops.

Och alltså, i TV-serier. I just love my drama and intriger så mycket. Och den här har det. Allt jag vill ha. Självklart finns det tusen uppenbara brister också, men alltså så guilty pleasure-bra!!!!! Älskar den extrema klyschigheten, men att den samtidigt känns ny och fräsch på flera punkter. Typ att alla får vara _kompisar_ (ofc har vi en bitch, det blir inte en bra high school-tv-serie utan en, men alltså att alla bara "ahmen det är synd om henne, vi sätter henne på plats lite men när det väl gäller så finns vi där" + att hon aldrig är den som styr hela skolan) och umgås i olika konstellationer hela tiden. Efter kärleksrelationer går de vidare på ett extremt vuxet och moget sätt. De olika rollerna i gängen är fortfarande strikta och mallade, men uppdaterade och det reflekteras en hel del kring dem. OCH KVINNLIG VÄNSKAP HÖRNI!!!! När tjejerna bestämmer sig för att ba "Nä, vi tänker inte tolerera det här era jävlar" och går ihop och faktiskt blir lyssnade på. Och framför allt känner jag att så många "tjejproblem" som är orsakade av patriarkatet fick plats i den här serien och verkligen blev tagna på allvar. Hur tjejer hängs ut som slampor, hur mycket tjejer måste prestera för att ses som lika bra som killar och hur fäder kommer undan med att inte ta hand om sina döttrar.

Självklart skulle jag kunna prata om alla problem jag har också (eller hade speciellt i början), men jag kommer faktiskt inte ihåg dem så väl. Jag tror också att mycket av det jag störde mig på i början rätades ut efter ett tag – till exempel så verkade ju flera av karaktärerna vara extremt mycket plattare i början än vad det senare kom fram att de var. Sånt himla plus för att det i en sån här serie får utrymme att diskutera både genus och klass. Störde mig lite på att gay-karaktären är extremt stereotyp, men uppskattar att han inte behöver gå igenom något komma ut-moment och att det (väl?) aldrig är ett problem att han är gay (förutom att ingen annan är det).

Mina bästa karaktärer är Jughead och Cheryl (assååå förlåååååt men HUR SNYGG ÄR HON INTE? Dör snyggdöden varje gång hon är i bild alltså).

Men okej, vad tycker ni? Vilka var era smaskigaste händelser? Favoritkaraktärer? TELL ME EVERYTHING!!! Och såklart spoilervarning i kommentarsfältet dårå.

Läser just nu

Vad jag läser i helgen

12:00

Natten till igår var seriöst topp tio värsta i mitt liv pga blev matförgiftad av någon jävla skit i onsdags. Hade noll kontakt med omvärlden ett tag, men när jag väl fick sova i hela två timmar på raken (!!!) kunde jag faktiskt gå upp och stå och röra lite på mig utan att kräkas. Ja, jag skriver bara det här för att få era sympatier. Det är meningen att ni ska tycka synd om mig nu.

 Ni behöver dock inte tycka synd om mig för att jag har så jäkla mycket bra böcker att läsa! Har plockat hela tre skadade böcker/läsex på jobbet den här veckan + fått ett recex + köpt en bok på jobbet +++++ fått ett paket med bokreapocketar från Adlibris. Såatteh, totalt 11 böcker in... Heh.

 Håller dock fortfarande på med The Beginning Woods. Jag gillar den, men den är lite långsam. Och vill väldigt gärna gå vidare till någon av mina andra nya böcker trots att jag bara är halvvägs igenom. Tror att nästa efter det här blir antingen Rimligt lyckade ögonblick (alltså del tre i serien om Emanuel Kent, älskade de två första delarna), Bad feminist av Roxane Gay (pocketvarianten låg alltså i mitt bokrea-paket från Adlibris, fastän den inte var på rea... Heh) eller Dark Matter av Michelle Paver (en kollega till mig på jobbet: "Har du inte LÄST den än? Det känns verkligen som att du skulle ha gjort det!"). Sugen på alla tre!

Vad läser ni i helgen?

lyssna

Poddarna jag följer del 1: True Crime

08:30

Okej, tänkte att jag skulle ta och göra inlägg om alla poddar jag följer. Jag är uppe i så pass många jag gillar nu att jag verkligen bara prioriterar de jag gillar bäst. Om jag irriterar mig på mer än jag gillar med en podd får den helt enkelt ryka till förmån för bättre. Jag ogillar konceptet Snubbar Som Snackar, så om det är poddar med två snubbar har jag extra höga krav. Till exempel är två av poddarna som är med i den här listan sånna, fast bra dårå. Såååå! Plocka fram podcaster-appen så kör vi. Totalt blev det för övrigt 18 poddar jag ville skriva om, så delar upp det i tre inlägg. Det första får bli true crime, eftersom det är den största gruppen och det jag lyssnar mest på. Vissa har ni kanske hört mig nämna förut, men det är som det är.

Rättegångspodden

Berättar om olika brott med ljudklipp från förhör och rättegångar. Plus lite speakers ibland då.
Favoritavsnitt: Styckmordet i Askersund del 1 och del 2, Styckmordet i Boden del 1, del 2 och del 3.

The Generation Why Podcast

Två snubbar som pratar om brott i USA. Jag tycker det är kul för de har så jäkla mycket fler mord att beta av. Eller alltså missförstå mig rätt, men de flesta makabra brott i Sverige har en ju liksom redan hört om, även om det är spännande att grotta ner sig i ändå! Tycker att det är nice att Justin & Aaron verkligen vrider och vänder på fall och visar komprometterande fakta för alla sidor liksom.
Favoritavsnitt: The Norway Shooter (det här är alltså Breivik! Jag tycker att det är intressant att se situationen ur ett mer avlägset perspektiv liksom, från en annan kultur), The Mary Morris Murders och Oklahoma Girl Scout Murders.

Mordpodden

Här har vi ett nytt svenskt mord i varje avsnitt. Lite platta diskussioner tycker jag med en hel del plattityder (åtminstone i de första säsongerna, tycker verkligen det tagit sig nu i tredje säsongen!). Hittills har de tagit upp mord i Skåne, Småland och nu Norrbotten.
Favoritavsnitt: Modellmordet utanför Växjö, Michael-fallet och Mordet i Vollsjö.

True Crime Garage

Ok, två amerikanska snubbar igen... Men ah, de dricker öl och snackar om olika fall. Jag gillar verkligen hur de kan gå från tramsiga till väldigt seriösa snabbt och de känns väldigt professionella.
Favoritavsnitt: The Ted Murders (Ted = Ted Bundy) och The Disappearance of Beverly Potts.

Spår

I Spår har de haft som agenda att försöka frikännande felaktigt dömda, vilket ju är en intressant utgångspunkt. Så de går igenom fallet från början och pekar på anledningar till varför rättegångarnas utfall bör ses som felaktiga. Väldigt mycket info om varje case, eftersom det är liksom en hel säsong per fall. Men det är ju något positivt ändå.

I brottets spår

Här har vi Norrlandsmord! Också ett mord per säsong med mycket info.

Unsolved

Unsolved har bara en säsong en så länge (jag hoppas det blir mer, pga så jäkla bra!). Det är om ett 40 år gammalt cold case där en tonårskille blev mördad.

Harry Potter

10 år med Mysterious Ticking Noise

20:35

Hallå kommer ni ihåg den här? Det är tydligen TIO ÅR sedan den kom ut???? Eller inte just den här, den kom ut idag pga tioårsjubileum, men ni fattar. Originalet. Här i 4K och med uppdaterat slut! Alltså kommer ihåg att vi lyssnade på den här jämt när vi gick i nian! Fyfan vad gammal jag är alltså...

boktips

Love is Love: a comic book anthology to benefit the survivors of the Orlando Pulse shooting

08:30

Okej, här kommer mer ett tips än en recension. IDW och DC har tillsammans gjort en serieantologi till förmån för offren från skjutningen på gayklubben Pulse i Orlando. Antologin innehåller kortare serier – antingen ensidor eller som max ett uppslag – som på ett eller annat sätt rör HBTQI+. Det är komma-ut-berättelser för ungdomar, det är Batman som startar en utredning för att få tag på skytten, det är berättelser om hur serieskaparna reagerade när de hörde om skjutningen, det är berättelser om de som blev skjutna, same-sex-kärlekshistorier mellan superhjältar. Verkligen högt och lågt blandat i samma antologi. En väldigt bra blandning, tycker i vart fall jag. Plus ett väldigt fint initiativ såklart.

Jag älskar kanske inte varenda serie i den här – så som det ju är i en antologi – men som helhet gillar jag den verkligen massor. Framför allt då för att det är så många som slutit upp kring det här projektet. Jag tycker verkligen verkligen att ni ska ta en titt på denna, och såklart köpa!

     Love is Love
     Marc Andreyko
     144 s.
     IDW Publishing
     2016
     Goodreads

lyssna

Allt du velat veta om utbrändhet

12:00

Jag hoppas att ni inte tycker det varit för mycket lyssnartips här på bloggen på senaste tiden. Om ni tycker det säger jag: Sorrynotsorry, jag ägnar nästan lika mycket tid åt att lyssna på poddar som åt att läsa, så det blir så nu. I och för sig måste jag ju konstatera att ni enligt läsarsiffrorna här verkar uppskatta det, hehe.

Jag har tidigare tipsat om den eminenta podden Allt du velat veta. Tycker överlag att den är himla bra, det är roligt att Fritte Fritzon som intervjuar är så otroligt påläst och kommer med så jäkla bra frågor hela tiden.

Igår till lunch lyssnade jag på ett avsnitt som låg mig extra varmt om hjärtat. Nämligen om utbrändhet/utmattning. Såååå mycket igenkänning för mig och nya insikter. Och hm... nygamla insikter. Typ "Aha, jag måste vila och ha färre krav på mig! Det är så jag blir frisk" *midblown fast jag redan visste detta*. Superbra att lyssna på om ni har en partner, kollega, vän eller släkting som är utmattad, eller om ni är det själva. Eller om ni gör KEDS-test och får över 18 poäng (jag fick 37... hoppsan).

Så ta hand om er och koppla av med en podd! Puss!

funderingar

Jakten på Den mörka materian

08:30

Jag har en serie som jag märker att jag ofta återkommer till i tanken och vars kvaliteter jag letar efter i andra böcker. Ni har nog redan gissat vilken, med tanke på rubriken. Den mörka materian av Philip Pullman.

Illustration av Zuzanna Celej för den spanska utgåvan av Northern Lights.
Saker som alltid fångar mitt öga när det gäller blurbar är "Philip Pullman" och "Guldkompassen". Det dyker ju upp då och då. The Wolf Wilder har till exempel en blurb skriven av Pullman själv, medan Rök blir kallad för en ny Guldkompassen på omslaget. Och egentligen var det främst det som fångade mig med båda böckerna. Tur att det visade sig att de var ganska bra ändå.

Men ändå längtar jag. Längtar och letar efter nya Guldkompassen. Jag tror att det är min mest jagade läsupplevelse. Jag vet inte varför jag inte bara tar och läser om böckerna? Kanske är jag rädd att de ska ha mist sin magi, att läsupplevelsen ska ha solkats när jag läser dem en andra/tredje gång. För det vore ju ganska jobbigt och hårt ändå. Finns det egentligen något som är värre än när en läser om en bok en brukade gilla och den helt enkelt inte håller måttet? Tveksamt alltså.

Jag vet inte riktigt varför det är en sådan serie som jag romantiserar på det här sättet. Jag tror inte att det är min bästa läsupplevelse någonsin. Men den har något speciellt, och det är ju knappast bara jag som tycker det. Jag tror att jag gör samma grej med Diana Wynne Jones Chrestomanci-serie som jag inte vågat läsa om sedan jag var typ nio och läste den för första (och enda) gången. Hm, kanske är dags att läsa om den ändå. Både Chrestomanci och His Dark Materials (ja, den här gången ska jag i så fall läsa den på engelska).

Har ni några böcker ni alltid "letar efter" i andra böcker?

om mig

En grej som suger när en är utmattad

12:00

Den här veckan hade jag bokat in fyra dagars jobb, en kväll för att dricka öl, ett förlagsevent + en pressfrukost. Rimligt, tycker jag ändå. Alltså fyra dagars jobb är ju inte ens heltid, och visst det kanske är mycket att vara borta två kvällar, men så kan det ju bli ibland. Det slutade med att jag satt på golvet i kassan för att jag skakade så av stress att jag knappt kunde så upp. Heja.

Det är många saker som seriously suger när en är utmattad. Till exempel att återigen behöva slåss för att få vård. Att jag kan ligga en hel dag hemma och lyssna på poddar, men ändå behöva gå och lägga mig i sängen och sova mitt på dagen. Att jag inte pallar träffa folk jag gillar. Men en av de värsta grejerna är ändå: Minnet av vad jag brukade klara av. Eller att jag liksom glömmer bort att jag ju är utmattad nu.

Det är som att växla tyngden från en fot till den andra bara för att upptäcka att den liksom inte är där. Jag bokar in saker – för det här brukade jag orka. Och sen upptäcker jag att "ah, juste, jag är utmattad nu så jag orkar visst inte". Och så måste jag säga "Jag måste ställa in ikväll". Att inte orka göra saker som jag gillar och som jag brukade orka är faktiskt så jävla värdelöst.

Så. Då har jag helt plötsligt fått meddela jobbet att jag inte klarar av att jobba mer än tre dagar i veckan (för att jag behöver mina hemmadagar. Jag räknar med att en hel dag går åt till att lyssna på poddar/läsa/sova efter att jag jobbat två dagar). Jag var tvungen att ställa in öldrickandet. Skippar förlagseventet. Jag hatar att behöva inse mina egna begränsningar, meneh. Här går alltså gränsen för vad jag klarar. Igår var jag tvungen att gå hem från jobbet för att jag hade sån hjärtklappning och en sån bubbla i bröstet. Idag går jag till jobbet och försöker tänka att jag måste skala bort roliga grejer för att ta hand om mig själv. Och det suger. Så jäkla hårt.

Etiketter

2:a VK 30 dagar A-Ö-boktaggen analys apokalyps att växa upp barn biografi Bokbloggsjerka Bokmässan 2014 boktips Böcker jag minns citat dagbok David Levithan Deliriumtrilogin design Divergent djurrätt droger drömmar dystopi döden Engelsfors-trilogin fakta fantasy/sf favoriter feminism film filosofi Finast i bokhyllan framtiden Fredagssvammel funderingar genus grekisk mytologi gråtvarning Harrow County Harry Potter Haruki Murakami hbtq hemlöshet historia humor Hungerspelen hänt på riktigt Ingrid Olsson intervju Jag är såld på Jandy Nelson jobba i bokhandel John Ajvide Lindqvist Joyce Carol Oates Kane-krönikan Kaosutmaningen 2015 katastrof klass klassiker Korpringarna krig kriminalitet Kurs i Biblioteksvett kärlek Lauren Oliver Legendtrilogin Leigh Bardugo listor litteraturvetenskap Lunar Chronicles lyssna Läser just nu magi magisteruppsats makt Marie Lu mat Melina Marchetta Miss Peregrine's Peculiar Children Mistborn mitt i-utvärdering mobbing mode musik mytologi Neil Gaiman Nick Hornby nordisk mytologi noveller Nytt i bokhyllan Olympens hjältar om mig omslag Patrik Lundberg PAX Percy Jackson Philip Pullman poddar politik psykisk sjukdom på engelska på svenska Rainbow Rowell Ransom Riggs rasifiering recension religion och existens Rick Riordan robotar rymden sagor samhällskritik sammanfattning serier sex Siri Pettersen skriva skriverier skräck språk Star Wars Stephen King Stockholm superkrafter syskon TBR The Grisha thriller Throwback Thursday Top Ten Tuesday true crime tv-serier Twilight ungdomar som får ligga ungdomar/YA utgivning utmaningar vampyrer Veronica Roth videoblogg vill läsa vuxna vänskap zombier ångest ångesthantering övernaturligt övervikt övrigt

Instagram

Populära inlägg