Vad jag sjungit på de två senaste veckorna

Mitt huvud är som en radio, fast jag lyssnar på ca 10 kanaler samtidigt. Jag har ett konstant brus, och en liten del av det bruset är konstant musik. Jag har i princip _alltid_ en låt som spelas i huvudet. Ibland jobbigt, ibland roligt. Så här kommer en liten lista över bredden på min repertoar. Det vill säga, låtar eller sånger som spelats de två senaste veckorna.

♬ Servants of Death (Refused)
♬ Min soldat (Nils Perne)
♬ Det gåtfulla folket (Beppe Wolgers & Olle Adolphson)
♬ Luciasång (ni vet den som går "Nu vaknen och glädjens Lucia är här..." osv)
♬ Gay Thoughts (The Growlers)
♬ Mitt eget land (Beppe Wolgers & Olle Adolphson)
♬ Gun (CHVRCHES)
♬ Det gör ont (Lena Ph)
♬ 1ére Gymnopédie (Erik Satie) (denna försöker jag lära mig på piano nu!)
♬ Code of the Road (Danko Jones)
♬ Var är Oskar? (Gullan Bornemark)
♬ Sudda Sudda (Gullan Bornemark)
♬ För kärlekens skull (Ted Gärdestad)
♬ Stairway to Heaven (Led Zeppelin)
♬ Colors of the Wind (Pocahontas)
♬ Del av din värld (Lilla Sjöjungfrun)

ETT LITET URVAL. OBS på att en hinner sjunga mycket mer på två veckor. Men jag kan väl inte komma ihåg ALLT heller. Men serni vilken bredd eller! Alltså från hardcore till 40-tals-schlagers (älskar för övrigt Min soldat), till barnsånger, till Lucia-sånger, till klassiskt, till electro, till Disney, till klassisk rock, till... Under tiden jag skrivit det här inlägget har jag hunnit sjunga ytterligare tio sånger i huvudet.

Äsch, trevlig helg! Jag ska se Civil War idag. Mvh peppast_i_stan_93.

Kids, nu får ni fasen göra era läxor själva

Ok, det har aldrig hänt förut att jag stängt av kommentarsfunktionen på ett inlägg, men nu börjar jag faktiskt tröttna. Jag tänker inte svara på tusen frågor om en bok bara för att kids inte vill göra sina läxor. Så nu har jag stängt av kommentarerna till mitt inlägg om Barnkolonin. Alltså, vadfan. Jävla Google till att curla ungarna. PÅ MIN TID... osv.

Och jag ska blogga. Vilket århundrade som helst. När det inte känns som att jag har en tickande bomb i bröstet. Ok.

Puss!

Saker jag ska hinna den här veckan

Jag vet inte riktigt hur jag tänkte när jag planerade att jag skulle hinna göra typ en miljard saker den här veckan. Eller förmodligen tänkte jag inte, utan bara sköt upp allt till deadline as usual... Detta är min att-göra-lista för veckan:

☒ Läsa klart volym tre av Fables.
☒ Snabbskumma alla Anna-Karin-delar av hela Engelsforstrilogin.
☒ Skriva på uppsatsen.
☒ Läsa till min lektion på fredag.
☒ Läsa Civil War eftersom jag ska:
☒ Se Civil War-filmen på fredag.
☒ Läsa Paper Girls som jag inte ens fått än.
☒ Provbaka fyra tårtor.
☒ Se Pascal.
☒ Snabbkolla om Du vet var jag finns och Tretton skäl varför är något att ha till min uppsats.
☒ Kolla upp texter till en presentation jag ska ha i skolan nästa fredag.
☒ Träffa en bröllopsfotograf.
☒ Boka in ett möte med vigselförrättare.

Eeeh, jag TROR att det är allt. Men det kan vara fler saker som jag glömt. I övrigt försöker jag dessutom komma igång och få träningsrutin igen...

Om det är tyst här vet ni varför dårå.

Det bästa den här veckan:

♥ Att Victor skedat mig till sömns typ varje kväll.
♥ Att det är Kulturnatt imorgon.
♥ Att min hosta Ä N T L I G E N har gett upp.
♥ När jag ringde min mamma i tisdags för att bara prata lite (för lite mer än ett år sedan flyttade hon från där jag bor till ca lite mer än en timme bort, så vi ses inte så ofta längre. Jag är sjukt dålig på att ringa till folk, men jag saknar ju min mamma liksom). 
♥ Att alla borde ha fått inbjudningarna till bröllopet by now. 
♥ Att jag kunde träna för första gången på fyra veckor.
♥ Att jag ska se Deadpool med min lillasysters på söndag (OBS på att jag redan sett den en gång. Faktiskt).
♥ Att det märks hur sjukt mycket bättre både jag och Victor blivit på badminton. Nu kan vi liksom få till ett ordentligt spel, skjuta fula bollar till varandra och ändå fortsätta spela.
♥ Att jag ska tillbaka till MIN frisör idag (var hos en annan i februari. Det gör jag aldrig om).
♥ Ms. Marvel.
♥ Lönespecen jag fick igår som fick mig att skicka typ en miljard solbrillsemojis till Victor och det att begreppet "sista helgen innan löning" inte verkar existera på mitt jobb (får alltså lön redan idag).
♥ Att allt jag sått växer så det knakar, känns som att de är större varje morgon jag går upp.
♥ Att Victor går upp och gör kaffe och gröt medan jag ligger kvar i sängen. VARJE MORGON. WHAT DID I DO TO DESERVE THIS PERSON? Så himla bäst.
♥ Allt som börjar bli grönt.
♥ Att kolla igenom hela andra säsongen av Unbreakable Kimmy Schmidt på två dagar. Längtar efter säsong tre.

Deadpool, Suicide Squad & Jessica Jones

Alltså jag tycker av okänd anledning att det är _jätte_svårt att recensera serier. Speciellt när jag låter det gå så lång tid att jag glömmer hälften... Men i alla fall, jag tänkte att för att inte hamna alldeles för efter och för att få lite serier recenserade tänker jag plocka upp dessa tre-recensions-fredagar jag körde med ett tag i höstas. Alltså varje fredag: tre mini-recensioner. Idag har jag planerat för lite... vuxnare serier, medan det blir teenage drama nästa vecka!

Deadpool vol 1: Dead presidents

Efter att ha sett Deadpool-filmen tänkte jag att det skulle väl kanske vara nice att läsa in mig på lite Deadpool nu också. Så jag frågade en kollega var det är mest nice att börja, och hen rekommenderade den nya Marvel NOW!-Deadpool – som då börjar med Dead Presidents. Den som gillar film-Deadpool kommer förmodligen tycka att de första kapitlen av den här faller ganska platt. Skämten känns mer krystade än vad som är roligt (alltså, jag fattar ju att det är en del av poängen, men lite fyndighet måste en ju ändå få kräva). Själva storyn har jag inte direkt något att anmärka på, den tycker jag är rolig även om det tog ett tag för den att komma igång ordentligt. Sammanfattning: Seg i början, men blir roligare sen. Jag kommer definitivt ge NOW!-Deadpool en till volym i alla fall. Och åh! Jag har läst den i issues på öh... internet, och då får en med insändare + svar. Det är egentligen den största behållningen tycker jag!

Suicide Squad (New 52) vol 1-2


Samma som tipsade mig om Deadpool sa att jag absolut borde läsa Suicide Squad, så jag gjorde väl det dårå. Första volymen var jag stört-kär i. Jag brukar alltid hävda att jag inte är speciellt intresserad av serier med för mycket action (på samma sätt som jag tycker att hjärndöd action på film inte är stimulerande utan mest rörigt och huvudvärksframkallande), men här fungerar det faktiskt. Kanske för att jag älskar skurkar, eller för att... något annat. Det är alltså ett gäng skurkar som får chansen att jobba av fängelsestraff genom att leka hjältar i självmordsuppdrag. En får egentligen inte något som helst djup eller bakgrund bakom karaktärerna (förutom Harley Quinn), och det är ingen direkt fyndig berättelse. Dock gillade jag första volymen mer än den andra. Den första har i alla fall LITE djup, medan den andra är 100% actionstyrd utan knappt någon bakgrund alls. Och såklart: Male gaze, male gaze. Även om det finns i typ alla serier är den här lätt bland det värsta jag läst.

Jessica Jones: Alias vol 1-2


Den som förväntar sig tv-serien i serie(...)form bör icke tro att den ska finna detta i den här serien. Fast ni kan absolut med behållning läsa den ändå. Comicen är betydligt mer nedtonad och episodisk i jämförelse (i och för sig är det väl bara att ta sig en titt på stilen rent utseendemässigt. Comicen är mer som ovan, tv-serien är mer såhär). Jag gillar dock att hon ändå får vara ännu mindre kvinnlig i comicen, att hon definitivt inte är typiskt snygg och the male gaze är definitivt DEFINITIVT inte närvarande i en enda ruta. Vilket verkligen måste ses som uppfriskande tycker jag. Så om en vill ha en ganska nedtonad deckar-serie, men en rätt bad ass kvinnlig huvudkaraktär som är jävligt rapp och slippa se perfekta (halvt avklädda) kroppar överallt: This is your comic. Om en vill ha action, tempo och färgexplosioner på varje sida: Maybe not. Enda anledningen till varför jag inte har läst mer än volym ett och två av den här är för att Marvel är TOO DAMN EXPENSIVE om en jämför med DC och Image och IDW och Dark Horse och typ... öh... alla andra.

Kaosutmaningen

Jag hade ärligt talat totalt glömt bort Kaosutmaningen, så i ett försök att skjuta upp pluggandet lite till tog jag tag i att uppdatera sidan för årets. Upptäckte att jag redan är uppe i 20 titlar och därmed är "klar". Tjoho! Dock vill en ju ändå klara alla. De som jag tänkte satsa mest på framöver är följande:

3. Läs en novellsamling. – Här har jag till exempel Coraline & Other Stories och Samlade svenska kulter liggande på min TBR-hylla.
7. Läs en bok publicerad år 2005. – Den här finner jag omöjligt svår. Räknas Extremt högt & otroligt nära? Kom visserligen 2006 i den svenska pocketutgåva jag har, men den första på engelska kom 2005... Annars vet jag inte.
11. Läs en bok med ett träd på omslaget. – Korpmåne har jag liggande på min hög, och den är det ju i alla fall granar på!
14. Läs en bok som kommer som film under 2016 eller 2017. – Det här är ju då en anledning för mig att ta itu med Through the Looking Glass som legat och väntat länge. Jag läste första Alice-boken 2011, så det börjar verkligen bli dags nu... (Kan vi låta bli att prata om att jag skrev århundranden? Allt som hände innan en fyllde 20 är väl preskriberat?) Läste igenom min recension av den nu, och blev så sugen på att läsa om den. Gudars, den ligger mig så varmt om hjärtat alltså.
15. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson. – Jag behöver snart läsa om Engelsforstrilogin till min uppsats (argh, för mycket att göra och för lite tid alltså...), så då fungerar ju den!

Om du vill se hur jag ligger till i övrigt med Kaosutmaningen och vilka böcker jag läst kan du kolla in här!


Vattnet drar - Madeleine Bäck

Alltså jag var sjukt skeptiskt till den här boken innan jag började läsa, och det var ärligt talat tack vare att det är så otroligt perfekt snyggt på något vis. Att den har snitt färgade i samma färg som boken ger intrycket av att den liksom är en liten låda. Den är helt enkelt bara perfektion på alla vis, och ger mig en alldeles varm känsla i magen. Ja, jag går igång på snyggt formgivna böcker. Ok.

Hur kan det vara så svårt?

Alltså vad sjutton, jag sitter här och försöker krysta fram en recension till imorgon, och det verkar som att jag glömt hur en gör när en skriver en recension? Hur kan det vara så svårt egentligen att formulera tankarna?! Snart slutar det i en lista med plus och minus istället... Blir galen på att jag inte vet var jag ska börja. När jag skriver uppsats så skriver jag ju ner ALLT jag tänker i lösryckta meningar, och tar dem sedan och utvecklar dem. Det här borde jag ju rimligtvis kunna applicera på recensionsskrivande också...

Det blir dessutom svårare av att jag måste lyssna på musik samtidigt. Min granne på övervåningen... gör något som resulterat i ett rytmiskt dunkande i nu prick tio minuter. Tror INTE de har sex, för det har varit prick samma rytm i tio minuter. Men vad annat än sex skulle försvara att den som gör något inte gör paus när saker trillar i golvet? Jag har i alla fall svinsvårt för ljud som upprepar sig på det här sättet, så musik it is. Passar på att lyssna på The Growlers (ni vet bandet jag fell in love med i somras?) senaste EP (som jag av okänd anledning totalt missat) (ah, för att jag inte följer dem såg jag nu. Vem är jag ens?!). Den är så bra att jag vill brista ut i spontangråt ibland, så jag dör ju knappast. Älskar det här bandet så mycket.

Ok, tog ur hörlurarna nu, och det har slutat. Inga fler ursäkter att inte skriva klart den där recensionsjäveln då.

En barndomshjälte

I en "vad har du på dig idag"-grupp jag administrerar på facebook (bli gärna medlemmar om ni har lust!) har vi "Barndomshjältar" som veckans inspirations-tema. Det fick mig att börja fundera på vilka hjältar jag egentligen hade när jag var liten. Den första jag kom att tänka på var Pippi, men det kändes inte riktigt rätt. Så himla stor var inte Pippi för mig, för även om jag älskade spelfilmerna tyckte jag nog också att hon var lite jobbig. Men så kom jag att tänka på: Min farfar.

När jag var liten trodde jag att min farfar kunde allt. När jag blev lite äldre förstod jag att han kunde ALLT. Jag har aldrig ställt en fråga till min farfar som han inte haft svar på. Han var musikalisk och spelade både piano och fiol (även om jag aldrig hörde honom spela eftersom han hade Parkinson under alla år jag kände honom), kunde allt om växter och djur och naturen, tyckte om att mecka med bilar, motorcyklar och cyklar och kunde laga allt, målade tavlor, hade koll på världen och andra kulturer, var politiskt engagerad, tyckte om att resa och vandra, läste böcker... Alltså jag vet inte ens vad den här mannen inte gjorde, eller varifrån han fick all sin tid.

Jag kommer så väl ihåg hur han alltid luktade motorolja, lacknafta och oljefärger, hur han nästan kunde gå upp helt i något när han förklarade hur det fungerade, hur han berättade mycket mer än vad skyltarna sa när vi var på Tekniska museet. Och i allt det här: Hans totala anspråkslöshet och hur han alltid hade hjälp eller ett gott råd till hands och aldrig sa nej. När både vi och han blev äldre sa min pappa att vi måste sluta be farfar hjälpa oss med cyklarna, för farfar orkar inte, men kan inte säga nej.

Under alla de 19 år jag kände honom berättade han aldrig om hur han blev ingenjör, hur det kom sig att han fick plugga på universitetet. Jag visste inte ens att han var ingenjör förrän min farmor berättade, och jag skäms för att jag aldrig ens frågade. Någon insåg hans potential där han jobbade på Sandvik, och så började han läsa kurser på distans. Fick en del avsatt arbetstid, men pluggade mest på kvällar. Min farmor har också berättat att så fort det uppstod något problem i hennes familj – oavsett vad det handlade om – var den stående frasen "Vad säger Bertil?".

Jag har alltid varit kunskapstörstande, velat veta hur saker fungerar och vad som händer om en gör så eller så. Min farfar är min största barndomshjälte. För att han hade svar på alla mina frågor, lät mig prova och upptäcka världen. Precis den personen vill jag bli för mina barn, även om jag inte är i närheten av lika tekniskt lagd som han var. Jag kan bara lite löst hur en ångmotor fungerar, kan typ ingenting om elektricitet och kommer knappt ihåg biologin vi lärde oss i grundskolan ens, så jag inser att jag behöver börja jobba på det nu i så fall. Men jag har ju tid på mig ändå. Och om jag kan hälften så mycket som han gjorde när jag dör finns det skäl att vara nöjd.

7 böcker som får dig att skratta


Hej hallå hörni! Här är en sak som gör mig jävligt lack just nu: Jag börjar komma upp i ett litet antal sidor i min uppsats nu (21 närmare bestämt, fast det mesta är fortfarande listor och fotnoter...) och redan vid 15 sidor började min dator kuka ur när jag skulle skriva. Alltså det tar en stund innan bokstäverna kommer fram när jag skriver. Jag skulle flytta på ett stycke också och datorn kraschade TVÅ gånger. Den är mindre än ett år gammal och är i princip gjord för att titta på film, lyssna på musik, slösurfa och skriva skolarbeten på, så jag är förstås så himla himla sur över detta. Victors dator är lite äldre än min, och den gör precis samma sak (+ tar ca 10 minuter att starta upp). Men jag tror det kommer lösa sig snart. Jag får pengar i slutet på augusti, men jag kanske kan få ett litet föräldralån fram till dess. I så fall ska jag köpa mig en väldigt efterlängtad älskling som jag haft ögonen på länge. MEN DET HÄR VAR JU INGET ATT SKRATTA ÅT. Sårri. Jag bara behövde rage:a av mig lite. Let's move on, shall we?

Temat för dagens Top Ten Tuesday ääääääär: Böcker som får en att skratta. Jag är definitivt bättre på gråtböcker än skrattböcker, men det är väl bara att ta sig i kragen och PRESTERA. Så här kommer en liten lista med böcker med 100% skrattgaranti eller pengarna tillbaka.

1. Jag och Earl och tjejen som dör – Jesse Andrews
2. Nimona – Noelle Stevenson
3. Här ligger jag och blöder – Jenny Jägerfeld
4. Min mormor hälsar och säger förlåt – Fredrik Backman
5. Den andre Will Grayson – John Green & David Levtihan (alltså Tiny, TINY!!!!)
6. Allt jag säger är sant – Lisa Bjärbo
7. Ja till liv! – Liv Strömquist

Sen kom jag typ inte på fler? Vem är jag? Jag borde läsa fler roliga böcker alltså...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...