Bokbloggsjerka 5 – 8 februari

Idaaaag ska jag jobba för första gången på en månad – SÅ PEPP! Alltså det är verkligen förjävla fint att kunna känna att jag längtar till jobbet. Det är typ det bästa som hänt den här veckan, för i övrigt har veckan varit motsatsen till förjävla fin. Jobbar söndag också, men imorgon ska jag ligga hemma i sängen hela dagen. Kanske till och med... läsa en bok! Börjar kännas som på tiden. Jaja, om ni har vägarna förbi Gamla Stan idag efter 13 eller på söndag får ni gärna vika in på SF-bokhandeln och säga hej. 

Alltså det här upprepar jag ju då till döds: Day i Legendtrilogin. Tror att han fortfarande är min största litterära crush. Sen blev det väldigt mycket svårare tycker jag. Eller jo, jag vill fan vara kompis med Carrie i Carrie Diaries. Har inte läst böckerna, men serien är helt superbra. 

Jag tror också att jag skulle bli bra kompis med Rut i Född fenomenal. Har fått höra av inte mindre än TVÅ personer att vi är lika, och jag kan fatta varför. Vi är intensiva på samma sätt, har samma humor och snöar in på saker på samma sätt. Antingen skulle vi komma väldigt bra överens eller så skulle vi avsky varandra. Den risken finns också.

Och hallå, varför har jag ens väntat såhär länge med att nämna henne – alltså Hermione?! Från Harry Potter alltså om ni inte har samma referensramar som jag har.

Och nu har jag fått ihop fyra stycken i alla fall och hinner inte mer. Har nämligen en buss att passa och en väska att packa och ett frukostbord att duka av innan bussen går. Men trevlig helg på er!

Jag har kapitulerat

Lyssnar på just nu: En man som heter Ove.

När till och med Storytel tyckte att jag skulle lyssna på En man som heter Ove fick jag väl helt enkelt inse att det kanske är dags nu. Men jag tänker inte älska den. JAG TÄNKER INTE ÄLSKA DEN HÖR NI DET. Jag tänker inte gråta eller något sånt tjafs heller. Bara kanske fnissa lite högt på tunnelbanan och sånt. Ok? Är ni nöjda då? Bra.

Och ja, jag skaffade Storytel, eftersom jag lyckades hitta gratis i 30 dagar. Värt att testa tänker jag.

En ljudboksfråga (eller tio)

Jag börjar tänka i dessa banor: Men ljudböcker! Det kanske en skulle lyssna på!

Är det någon av er som brukar lyssna på ljudböcker? Någon som använder Storytel? Hur fungerar det tycker ni? Vad tycker ni om utbudet? Vilka är era bästa ljudböcker/inläsare? Jag tänker att om jag ändå bara sitter och spelar spel på pendeln kan jag ju kanske lyssna på en ljudbok åtminstone!

Tror jag är inne i en måendedipp som – trots extrema toppar vissa dagar – varat i ca fyra(?) veckor nu. Har börjat skriva en måendedagbok bara för att komma ihåg när jag har ångest eller känner mig nere och vilka mediciner jag äter. Finns liksom ingen ork till att läsa när allt bara känns skit. Men ljudböcker. Det skulle fasen kunna fungera alltså. 

Att racerläsa och leta efter specifika ord

På listan över skills jag inte visste att jag hade: Jag kan läsa jävligt fort om jag vill. Och då menar jag JÄVLIGT fort. Det jag jobbar på just nu är att hitta material till min uppsats, vilket då tydligen är lättare sagt än gjort. Det innebär alltså: En himla massa skumläsande. Så det pysslar jag med idag. Har läst 100 sidor i Fjärde riket på typ 20 minuter (i normala fall snittar jag på ca en sida/minut) – och då har jag ändå råkat fastna i boken ett flertal gånger bara för att den är så bra! Förstår inte ens själv att jag på den tiden lyckats få något sammanhang i det jag läst (mest sitter jag ju och skummar och letar efter specifika ord), men antar att det har att göra med att jag läst den förut. Gjorde i och för sig samma sak med Udda verklighet häromdagen som jag då inte läst tidigare, och det gick ganska bra det också. Hade för övrigt helt glömt hur bra Fjärde riket är! Den borde ni läsa om ni inte gjort det än.

Ah, justja, om ni stöter på en ungdomsbok med en överviktig karaktär/de pratar om vikt/kommenterar vikt på något sätt – då säger ni väl till mig? Alltså, allvarligt talat: det räcker med världens kortaste replik så vill jag veta det. Ok? Och om ni vill att jag ska skriva mer om mitt uppsatsarbete får ni säga till (skriver alltså magisteruppsats under våren).

I övrigt har jag idag tränat för första gången i år och det var svinsvinjobbigt (mvh har inte ens en smärttröskel, utan typ ALLT gör ont) men väldigt skönt.

Januari

Sista dagen på januari, och eftersom jag firar tre födelsedagar idag och inte kommer hinna läsa något mer kan vi ju lika gärna sammanfatta skiten. Och ja, ursäkta språket, men läsmässigt har denna månad varit värdelös. Har haft en mående-dipp i kombo med för mycket att göra, vilket gett resultatet: nästan inget läst. Den här ambitionen jag hade att läsa om en massa böcker... didn't happen. Men tänker att det istället får bli ett årsprojekt, med någon bok i månaden istället!

Det här läste jag i januari:

5. Nu äter vi, Jenny Damberg *
4. Jessica Jones: Alias vol 2, Brian Michael Bendis, David W. Mack & Michael Gaydos
3. The Fox and the Star, Coralie Bickford-Smith *
2. Små sexplosioner: En antologi, red: Clara Eliasson *
1. Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter #4), J. K. Rowling (omläsning)

Totalt: 5 st.
Gillade mest: Potzy, duh.
Gillade minst: Åh, jag vet inte, känner att känslorna inte riktigt varit med mig den här månaden. Den jag connectade minst med var Små sexplosioner.
Största överraskning: Ingen speciell tror jag.
Största besvikelse: Alltså ursäkta mitt icke-engagemang, men ingen?!

Februari-planer

Med tanke på hur jag fortfarande känner mig när jag läser tror jag att jag kommer fortsätta spela candy crush och lyssna på musik på mina resor, så at the moment har jag verkligen inga planer alls.
Och känner att det här inlägget blev så himla pliktskyldigt och så mycket "jag vet inte" och "ingen speciell", men det är ca så det känns med läsning just nu. Sämst.

Grekisk mytologi


För lite för många månader sedan när jag var inne i en period av extremt grekisk mytologi-nörderi fick jag ett recex av nyutgivningen av Michael Gibsons och Giovanni Casellis bok om grekisk mytologi. På grund av min seghet och att jag haft den som kvällsbok tog det... lite för lång tid att läsa klart den. Dessutom svalnade mitt intresse lite efter ett tag, fast det är ju inte bokens fel.

I boken finns alltså samlat 26 av de allra vanligaste grekiska myterna, vilket gör den utmärkt som någon sorts grundläggande bok, men inte speciellt spännande eller överraskande. Däremot sjukt bra som påminnelse, för jag läste Hjältar och monster på himlavalvet när jag var liten, och har förstås glömt hemskt mycket. Det här är ju kortare och mer koncist berättat (som jag kommer ihåg det) och går lite snabbare att läsa. För det här är verkligen effektiva berättelser, inga krusiduller eller annat tjafs. Varje berättelse är liksom 2-5 sidor – inklusive bilder.

Fast det allra bästa med den här boken är ju då Giovanni Casellis illustrationer. Alltså grymt snygga. Eller ok, nu ljög jag för det allra ALLRA bästa med den här boken är gudarnas släktträd på sidan 14-15. För HUR SVÅRT är det inte att hålla isär den här familjen och alla släktband?!

Så ja, jag gillar den, men kan tycka att den känns lite ytlig stundvis.

För övrigt har de kampanj på denna på Adlibris just nu! 139 spänn kostar den, vilket ju känns som ett kap! *inte sponsrad*

Grekisk mytologi: Gudar, hjältar och monster
Michael Gibson & Giovanni Caselli
143 s.
Ordalaget
2015 (första gången 1977)
Goodreads

Inför helgens binge-watch

Ehrmagad – lördagsblogg? Ahmen jag kanske har mina anledningar, ok. Och så gör jag er en tjänst ifall ni inte vet vad ni ska sträcktitta på i helgen (för vad är helger annars till för lixx???). Ni kan tacka mig senare. Men här kommer ett gäng serier som helt enkelt är perfekt lättsamma att se hela på raken. Alla finns på Netflix!


The Carrie Diaries

Bikt: Jag har aldrig sett Sex and the City. Men så har jag aldrig varit speciellt intresserad av just det heller. I Carrie Diaries får vi följa Carrie Bradshaw innan Sex and the City – hennes första trevande steg i New York, high school-förälskelser och hur en ska hantera att det helt plötsligt saknas en person i ens familj. Blandar svärta och humor på ett så himla perfekt sätt, och är bland de smartare high school-skildringar jag sett. Älskar't.


Make it or break it

Vi får följa några tonårstjejer som inte alls har tid att vara vanliga tonårstjejer eftersom de också är elitidrottare. Närmare bestämt håller de på med gymnastik. Genom sporten problematiseras även klassklyftor, och dessutom bara en sådan sak som en serie om kvinnliga elitidrottare?! Som dessutom är tonårsstjejer?! Tycker det är grymt.


Degrassi Next Class

Gud, det är nästan så jag inte vågar tipsar om den här pga SÅ DÅLIG. Alltså på samma sätt som typ pulvermos. Eller burkchampinjoner. Det vill säga: äckligt, fast gott och så jävla mycket guilty pleasure. Vi får följa några kanadensiska ungdomar och det är SO MUCH DRAMA. Eller typ ungefär som det är när en går på högstadiet. Ni vet en gör slut och blir ihop med någon annan, och snubben ens är kär i är inte kär i en själv utan i ens kompis och yada yada. Sååååå dåligt, men så himla befriande att titta på.

Det var det. Eller ok, New Girl också, men det måste ni väl ha sett vid det här laget? Bra. Älskar New Girl. Har precis sett klart säsong fyra och fler finns inte på Netflix så jag funderar på att börja om. Alltså skojar inte när jag säger att jag typ grät när jag sett klart säsong fyra och insåg att jag inte hade mer. Bästa serien.

Äsch, nu fick jag ett glas vin i handen (skriver det här fredag kväll), så det är väl bäst att ge upp så jag inte sjabblar till något eller svamlar en massa ;) Trevlig sträcktittning!

Alltså jag säger bara: BookDepositorys smak

Nu är det ju ett gäng dagar sedan den här listan skickades ut som nyhetsbrev från BookDepository, men alltså. Jag säger samma sak som jag sa förra året: BD vet fasen vad de håller på med. När de säger att de är 2015 års snyggaste omslag, då ÄR det 2015 års snyggaste omslag. Inte som på Goodreads där folk röstar fram årets fulaste omslag som årets snyggaste... [insert kräkemoji]

Men alltså ta en titt på det här till exempel. Hela listan hittar ni här.Bokbloggsjerka 29 januari – 1 februari

Vi har börjat helgen tidigt den här veckan – Victor tar en kompdag från jobbet och jag låter bli att plugga för att istället kunna åka en IKEA-vända. Det bästa med att skriva uppsats i litteraturvetenskap är ju dock att en får läsa liksom vanliga ungdomsböcker som material, så jag tänkte försöka klämma in lite sådan läsning mellan alla födelsedagsfiranden i helgen.

Och ok, Victor utbrast nyss superupprörd: "VAR ÄR LÖRDAGSBILAGAN????" Jag: "Det är fredag..."

Över till veckans jerka:

Har du någonsin läst en bok där det har hänt någonting som du inte alls hade väntat dig eller som du absolut inte tyckte om?


Den senaste jag tänker på är Illuminae, där det i slutet händer en grej som jag inte ALLS väntat mig – mest för att jag trodde att det liksom skulle vara the average YA-SF. Fastän jag borde ha fattat långt tidigare i boken att det inte var en helt vanlig ungdomsbok. 

Och alltså, låt mig bara säga: Omänniskor. Den vändningen är inte nådig, och jag både avskyr och gillar det. Ogillar pga... obvious reasons om en läst boken (om en inte har det blir det så himla spoiler-igt) och gillar för att det känns som att det bryter av mot hur YA-böcker är för det mesta.

10 låtar jag spelar sönder

Alltså gudars vad segt det går för mig att blogga den här veckan. Känns som att jag verkligen har NOLL inspiration. Om det är något speciellt ni skulle vilja läsa om får ni säga till!

Men ok, idag: Jag är av den typen att jag lätt kan spela samma låt tio gånger på raken varenda dag i tjugo dagar och sen arkivera den i mitt Spotify för att bara lyssna på... normalt ofta. Här är tio låtar jag gärna spelar tio gånger på raken just nu:

1. Allie – Belle & Sebastian | Fick ett hårt slag i magen igår när jag satt på pendeln och det kändes som att jag ville ge upp allt i livet. Satte på denna och "the tricks in your head are a lie", tack för påminnelsen.
2. But It's Better If You Do – Panic! At The Disco | Eh, för att Panic! är bland det finaste som finns. A Fever You Can't Sweat Out är ett sånt där album jag kan hela utantill. Har lyssnat på det så många gånger att jag alltid blir lika förvirrad varje gång låten tar slut över att det inte är "I Write Sins Not Tragedies" som tar över.
3. You Never Give Me Your Money – The Beatles | Alltså det är så sinnessjukt fantastiskt att få ha Beatles på Spotify. ♥
4. I Always Knew – The Vaccines | För att den är så bra att sjunga med i?!
5. Dearest – Buddy Holly | Det sämsta med den här låten är att den är så kort. Fast då måste en lyssna många gånger! Men och alltså lyssna bara, hur kan låta bli att bli litelite kär?
6. Young Americans – David Bowie | När jag sorgelyssnade igenom Bowies alla plattor på hans dödsdag var det konstigt nog den här låten jag plockade med mig, och jag har lyssnat på den tre-fyra gånger om dagen sen dess. Well.
7. Dogs – Sun Kil Moon | Upptäckte alldeles nyss Sun Kil Moon genom en klasskompis. Eh, okänt dock varför jag fastnade för just den här låten med tanke på hur otroligt pryd jag är...
8. So It Goes – Nick Lowe | Alltså thank you Spotify for "Veckans tips". Jag säger bara det.
9. Raised By Wolves –Voxtrot | [insert text från låten ovan]
10. Nine In The Afternoon – Panic! At The Disco | Alltså allt de gjort efter Fever-plattan (som nämns ovan) är ju betydligt sämre, men den här och "Memories" är faktiskt bra.

Eh, och för övrigt så släppte ju då Panic! At The Disco en ny platta för ca 2 veckor sedan och den är helt enkelt bedrövlig. Klarade inte lyssna klart på en enda låt. Fy fan vad jävla usel. Det här är alltså bandet som gjort en av mina bästa skivor _någonsin_. Så går de och blir helt jäkla förkastligt dåliga. Att inte ha sett dem live medan de fortfarande var bra är en av mina största sorger i livet.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...