Böcker om ångest och psykisk ohälsa

Den här listan är för oss som går sönder och dör och återuppstår eller känner någon som gör det. Helt enkelt en lista med böcker som tar upp ångest och andra psykiska besvär och är till för alla unga med ångest eller som känner någon ungdom som har ångest. Sprid gärna om ni känner någon som behöver den här listan! Listan uppdateras löpande!

Jay Asher, Tretton skäl varför – Clay Jensen får ett brev med ett gäng kasettband. Kasettbanden innehåller tretton berättelser – tretton skäl till varför Hannah Baker valde att ta sitt liv.

Lisa Bjärbo, Djupa Ro – Fyra ungdomar återvänder till hemorten efter att deras kompis tagit livet av sig.

Staffan Cederborg, Kickar – Joel tampas med den inneboende rastlösheten och ångesten. Samtidigt har han ett avigt och otryggt förhållande till sin låtsaspappa med psykopattendenser.

Mattias Edvardsson, April, April – Hugo försöker ta livet av sig och hamnar på ett behandlingshem för ungdomar.

Måns Gahrton, Hej och tack för ingenting – Elsa står och ska precis hoppa utför stupet, när Sigge kommer och avbryter henne. Elsa måste snabbt lyckas ta sig till Stockholm för att hinna först fram till det avskedsbrev hon postat till sin mamma.

John Green & David Levithan, Den andre Will Grayson – Den ena Will Grayson lider av ångest och har svårt för att uträtta "normala" sysslor, som att gå till skolan.

Anna Höglund, Om detta talar man endast med kaniner – Förklarat på bra och pedagogiskt sätt hur det är att leva som en högkänslig person. Fungerar både för högkänsliga som igenkänning och anhöriga som förklaring!

Jenny Jägerfeld, Jag är ju så jävla easy going – Joanna har ADHD och lever i en familj med en deprimerad pappa och en mamma med författarambitioner. Eftersom ingen av föräldrarna har ett ordentligt jobb försöker hon hitta sätt att tjäna pengar på för att kunna hämta ut sin medicin – och trasslar därmed till det rejält.

Nina LaCour, Jag går dit du går – Om att bli ensam kvar efter att ens bästa vän tagit livet av sig.

Patrik Lundberg, Gul utanpå – Adoptivbarn drivs av sin ångest kring att aldrig höra hemma till att söka upp sin familj.

Melina Marchetta, Francesca – Om hur det är att leva med en förälder med psykisk sjukdom.

Jennifer Niven, Som stjärnor i natten – Både om att leva med föräldrar med psykiska störningar, att vara bipolär samt hur en överlever efter en närståendes död. Plus en del om ungdomar som vill ta livet av sig.

Joyce Carol Oates, Två eller tre saker jag glömde berätta för dig – Marissa får alltid högsta betyg, har fint hår och är smal. I hemlighet skär hon sig för att hantera förväntningarna och självföraktet. Nadia suktar efter kärlek och blir kär i en av sina lärare. Dessutom passar hon inte in i smalhetsnormen, vilket gör att hon utvecklar en form av ätstörning. OBS TRIGGERVARNING självskadebeteende!

Ingrid Olsson, Känslan av att hoppa – Lisen skriver brev till en kille på sin skola. Han har tagit livet av sig, och kommer aldrig få läsa breven hon skriver. Hon skriver om social fobi, om hur trött hon är på att vara rädd och hur en klarar av att ta livet av sig.

Matthew Quick, Forgive Me, Leonard Peacock – Om en kille som inte ser någon annan utväg i livet än att avsluta det.

Rainbow Rowell, Eleanor & Park – Eleanor har vuxit upp i en strulig familj där hon inte är önskad. Familjen har också svåra ekonomiska problem som gör att Eleanor sticker ut från sina klasskompisar.

Rainbow Rowell, Fangirl – Cath ska börja på college, men har social fobi och en bipolär pappa – vilket gör det svårt för henne att fokusera på studierna.

Deborah Spungen, Inte som andra döttrar – Deborah Spungen berättar om sin dotter Nancy Spungen som hela sitt liv levde med schizofreni (ej skönlitterär).

Mats Strandberg och Sara Bergmark ElfgrenEngelsforstrilogin – Urban fantasy-serie där psykisk sjukdom inte ligger i direkt fokus. En av karaktärerna – Linnéa – har strulig bakgrund och dras med ångestsviter.

David Wiberg, Dagboksanteckningar från ett källarhål – Linnéa är 16 år och går första året i gymnasiet samtidigt som hon tampas med ångest och mindervärdeskomplex.

För oss som inte är tonåringar längre:
Lena Andersson, Egenmäktigt förfarande
Beate Grimsrud, En dåre fri
Kerstin Thorvall, Det mest förbjudna

Instagram

Populära inlägg